Denisu Peričiću nagrada na međunarodnom natječaju Goethe-Instituta Foto: VV arhiva

Denisu Peričiću nagrada na međunarodnom natječaju Goethe-Instituta

Varaždinske vijesti | 10.12.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski književnik Denis Peričić dobitnik je druge nagrade na međunarodnome natječaju za pjesme na temu pitke vode, koji je organizirao Goethe-Institut iz Zagreba u suradnji s platformom 1postozagrad.

Prvu nagradu dobila je Tijana Rakočević, crnogorska pjesnikinja i doktorandica na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a treću Darko Brkulj, pjesnik iz Makarske koji živi i radi u Švedskoj. Žiri je djelovao u sastavu: Magdalena Došen (Berlin), Aleksandar Hut Kono (London) i Martina Vidaić (Zagreb). Laureate su izabrali između 72 autora iz više zemalja.

O drugonagrađenoj pjesmi Denisa Peričića članovi žirija istaknuli su:

"Pjesma 'O...' svojim snažnim i zaigranim jezikom nalikuje prirodi same vode. Jezik je to koji teče, huči, pjeni se i klokoće, a voda u njemu nerijetko završava u riječima u kojima je ne biste očekivali, uvijek savršeno prilagođena obliku kao što je u stvarnosti prilagođena predmetima u koje je ulijevamo. Voda je to koja, čini se kroz pjesmu, ide na sve strane, kako voda već čini, ali naposljetku, srećom, završava u ljubavi."

Natječaj je proveden u sklopu projekta "Žedni grad" autora Saše Šimprage. Projekt "Žedni grad" za cilj ima podizanje vidljivosti teme i unapređenje komunalnoga, javnozdravstvenoga i civilizacijskog standarda kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za grad Zadar. Glavni uvjet natječaja bio je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, referira na pitku vodu.

Nagrađene pjesme prevedene su na njemački i objavljene na web-stranicama Goethe-Instituta.