Davor Matačić: "Studij Glazba i mediji veliki iskorak za našu školu i sjever Hrvatske" Foto: Ilustracija

Davor Matačić: "Studij Glazba i mediji veliki iskorak za našu školu i sjever Hrvatske"

Igor Čolaković | 31.5.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu, jedna od najstarijih i najvećih, ali i najuspješnijih glazbenih obrazovnih ustanova u našoj zemlji, pred novim je povijesnim iskorakom - cjelovitom rekonstrukcijom i dogradnjom, kojom će školi biti osigurani primjereni uvjeti za rad i daljnji razvoj u budućnosti.

- Palača Erdödy-Patačić u kojoj radi naša škola je izuzetno kvalitetan prostor za djelatnost koju obavljamo i u kojem se i naši učenici i nastavnici, roditelji naših učenika ali i naši gosti, s kojima smo godišnje, prije pandemije, organizirali i dvjestotinjak programa, osjećaju vrlo ugodno. Škola primjerice, ima prekrasnu koncertnu dvoranu, koja je sigurno reprezentativni koncertni prostor Varaždina. No, naši učenici, pogotovo srednjoškolci, koji po cijeli dan borave u školi, nemaju adekvatni prostor u kojem bi u miru mogli učiti, slušati glazbu, pisati zadaće ili se družiti sa svojim kolegama. Kada je Caritas preselio u vlastite prostore, uređenje dvorišnih zgrada se nametnulo kao prioritet. Većina naših učenika u osnovnoj glazbenoj školi dolazi s područja Grada Varaždina, u kojem je nastava jednosmjenska, pa se moramo dovijati kako bismo u posljepodnevnim satima osigurali dovoljno prostorija za kvalitetno odvijanje nastave. Osim toga, naša je želja da nastavimo širiti svoju djelatnost i na druge umjetničke programe. Naša je intencija da u Glazbenoj školi Varaždin primjerice, počnemo podučavati i harfu, za što smo, zahvaljujući donaciji Zagrebačke banke od 100.000 kuna, već osigurali i potrebna sredstva za nabavu harfe, koja je vrlo skupi instrument, a bez kojega naravno, ne možemo početi s nastavom. Nažalost baš u vrijeme ovog razgovora dobili smo službenu odbijenicu Ministarstva znanosti i obrazovanja pa shodno tome u novoj školskoj godini ipak nećemo moći uvesti taj program. Harfa je jedini instrument koji je sastavni dio simfonijskog korpusa, a koji se ne podučava u našoj školi. Glazbena škola Varaždin bila je prva škola u Hrvatskoj u kojoj je još devedesetih godina započela poučavanje orgulja, što je potaknulo i druge glazbene škole da orgulje uvedu u svoj nastavni program, pa danas i nema veće glazbene škole u kojoj se ne uči taj instrument. Školovanje vrsnih mladih orguljaša značajno je povećalo i kvalitetu liturgijske glazbe. Harfa se već poučava u nekim glazbenim školama, prije svih u zagrebačkim, pa vjerujem da ćemo i mi u Varaždinu kad-tad dobiti mogućnost da i naši učenici uče svirati taj krasan instrument. Želio bih naglasiti da to nije važno samo za našu školu, koja bi na taj način upotpunila ponudu instrumenata koje poučavamo, nego bi se i glazbeni pedagog koji bi držao nastavu harfe sjajno uklopio u viziju razvoja glazbe u našem gradu i formiranja simfonijskog orkestra. Uz harfu želimo uvesti i nastavu suvremenog plesa i klasičnog baleta. Varaždinska glazbena škola je prirodni dom i mladima koji bi željeli učiti i razvijati i te umjetničke vještine, što zahtijeva nove, adekvatne prostore - istaknuo je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu što je bio povod za razgovor...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci