Davor Bobić: Varaždinske barokne večeri su nešto najljepše što Varaždin ima Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

Davor Bobić: Varaždinske barokne večeri su nešto najljepše što Varaždin ima

Igor Čolaković | 22.9.2023. u 07:48h | Objavljeno u Društvo

Vjerujem da ćemo i ove godine uspjeti održati beskompromisnu kvalitetu i ostvariti još jedno prekrasno festivalsko godište - kaže Bobić

Ovogodišnje, 53. Varaždinske barokne večeri, koje će započeti u petak, 22. rujna, koncertom baroknog orkestra La Cetra i Zbora Hrvatske radiotelevizije u varaždinskoj katedrali, publici će ponuditi najviše glazbene domete i vrhunski glazbeni doživljaj.

>> Najavljene 53. Varaždinske barokne večeri, očekuje nas bogati glazbeni program

Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri pritom je istaknuo kako će ovogodišnji festival biti nova potvrda beskompromisne kvalitete ovoga festivala, jednog od najdugovječnijih, ali i najcjenjenijih festivala barokne glazbe u svijetu.

Barokna prijestolnica Hrvatske

- Bez obzira na uhodanost i izvrsnu organizaciju festivala i logističku podršku Koncertnog ureda, koji odrađuje ogroman posao, svake godine imamo nove izazove u pripremi festivalskih programa. To je u neku ruku i očekivano, jer nam je svake godine partner nova zemlja. Svaka država - partner na naš festival donosi svoju kulturu i dio svoje povijesti, svoju gastronomiju i folklornu tradiciju ali, prije svega, najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja rane glazbe. Stoga je u vrijeme VBV-a cijela kulturna javnost u Hrvatskoj usredotočena upravo na naš festival. Varaždin je barokna prijestolnica Hrvatske, što se prepoznaje širom Europe. Prošloga tjedna smo VBV, ponovo s velikim uspjehom, predstavili u Beču, svjetskom središtu glazbene kulture. Te spone koje imamo s Dunavskom metropolom, s tamošnjim diplomatskim korom i kulturnom javnošću, s našim gradišćanskim Hrvatima, ali i publikom koja nam dolazi iz Austrije, iznimno su bitne za vrednovanje našega festivala u europskim okvirima.

Takve promocije su jako važne i neobično sam sretan da već punih 12 godina VBV na visokoj razini predstavljamo upravo u Beču. Te su promocije važne i za promidžbu hrvatske kulture, naše umjetnosti i glazbe, pa nerijetko znam reći da su VBV i ambasador hrvatske kulture u inozemstvu. Zahvaljujući dosadašnjim zemljama - partnerima sva su festivalska godišta bila predivna i ostala su nam u trajnom sjećanju, svaka zemlja - partner našeg festivala se je maksimalno založila da na najbolji mogući način u našem gradu u vrijeme VBV-a predstavi svoju kulturu i svoje najbolje glazbene umjetnike - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Što će na 53. Varaždinskim baroknim večerima ponuditi Švicarska, ovogodišnja zemlja - partner?

- Švicarska je postavila nove kriterije, jer je to zemlja koja ima glazbeno obrazovanje na izuzetno visokoj razini, posebice rane glazbe. Posebno sam sretan jer smo na ovogodišnjim Baroknim večerima uspjeli dogovoriti i nastup - Schole Cantorum Basiliensis, koja je doista vrhunski centar rane glazbe u Europi. Njihovo gostovanje je veliki iskorak i svakako nova potvrda da naš festival uživa visoki renome i daleko izvan granica Hrvatske. Teško mi je izdvojiti nekog od izvođača iz Švicarske, jer nam na festival stižu redom odlični glazbenici. Već na otvorenju, 22. rujna katedrali, nastupit će La Cetra Barockorchester iz Basela, pod ravnanjem slavnog maestra Andree Marcona. Na festival nam dolazi i maestro Francesco Corti, koji s velikim uspjehom vodi Scholu Cantorum Basiliensis, te profesor Federico Sepúlveda, pročelnik za ranu glazbu ove glasovite škole iz Basela.

davor_bobic1.jpg

Dan nakon, u subotu 23. rujna, u dvorcu Trakošćan će nastupiti ansambl Concerto Sciroco, pod umjetničkim vodstvom Giulie Genini, na festivalu će 2. listopada nastupiti i Capricornus consort iz Basela, barokni ansambl Yofin će pod umjetničkim vodstvom Stefana Barneschija svirati u uršulinskoj crkvi 29. rujna, a na festivalu ćemo ugostiti i Barokni ansambl Prospero iz Schaffhausena, grada - prijatelja Varaždina. U franjevačkoj crkvi će 29. rujna, sa svojim, vrhunskim ansamblom Dialogos, nastupiti Katarina Livljanić, profesorica pjevanja srednjovjekovne i renesansne glazbe na Schola Cantorum Basiliensis. Uz vrhunske glazbenike iz Švicarske na 53. Varaždinskim baroknim večerima nastupit će i turska glazbenica Tutu Aydinoglu, koja će svirati u palači Sermage, 25. rujna, na koncertu u povodu obilježavanja 100 godina Republike Turske.

Mladi glazbenici u fokusu

Ove će godine na festivalu nastupiti i izvrsni hrvatski izvođači, među kojima će biti i puno mladih glazbenika?

- Hrvatski izvođači su sigurno okosnica našeg festivala, pa će i ove godine nastupiti ponajbolji glazbenici koji njeguju autentično izvođenje barokne glazbe. Posebno mi je drago da će s nama biti i violinist Bojan Čičić, koncertni majstor ansambla Academy of Ancient Music i profesor barokne violine na Royal College of Music u Londonu, koji će s Varaždinskim komornim orkestrom prirediti sjajan koncert 24. rujna, u Velikoj koncertnoj dvorani kazališta. Fokus smo stavili na mlade glazbenike, koji će imati čak četiri programa. Uz najbolje studente škole Cantorum Basiliensis, ponovo će nastupiti i naši najbolji studenti glazbe s četiri hrvatske akademije na koncertu u Glazbenoj školi 2. listopada, ali i nagrađivani učenici Glazbene škole Varaždin, koji će 4. listopada, nastupiti s Varaždinskim komornim orkestrom.

>> Swiss Corner na Korzu - od švicarskih delicija do igara za velike i male

Ove ćemo godine imati i izvedbu Purcellove opere Didona i Enej, u koprodukciji s Hrvatskom opernom akademijom i varaždinskim HNK-om, 28. rujna, u kojoj će također nastupiti upravo mladi glazbenici, među kojima su i oni stasali u našoj glazbenoj školi. Želimo dati priliku mladima, jer je njima nastup na VBV-u iznimno važan za daljnju afirmaciju. Mladi pak našem festivalu daju novu dimenziju, a to je odgoj mlade publike, što je danas jako teška zadaća. Naš je festival važan dio kulturološkog, pa i civilizacijskog nasljeđa ovoga grada, nešto najljepše što Varaždin ima i mi ga moramo približiti i novim generacijama. Da bismo to uspjeli moramo dati i priliku mladim glazbenicima.

Atraktivni program Total barok - Program Total barok će ponovo biti izniman. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo uživati u ponudi Swiss Cornera na Trgu kralja Tomislava. Na dan otvorenja, 22. rujna, na Starom gradu će nastupit švicarski bend Schabbyschigg, a otvorenje će i ove godine biti popraćeno raskošnim vatrometom. U vrijeme festivala bit će organizirana i Međunarodna izložba cvijeća te Međunarodna tematska izložba suvremene keramike u organizaciji Kerameikona. Djelatnici Koncertnog ureda na čelu s Raymondom Rojnikom ponovo odrađuju vrhunski posao - istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Na podršci Festivalu Bobić se posebno zahvalio Ministarstvu kulture i medija, Gradu Varaždinu Varaždinskoj županiji, Klubu mecena i svim sponzorima koji podupiru ovaj festival barokne glazbe koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Koncerti izvan Varaždina

I ove će godine niz koncerata biti održano izvan Varaždina?

- VBV su jedini kontinentalni festival od državne važnosti, stoga je zapravo i normalno da budemo prisutni na cijelom području, rekao bih, dravskog sliva. Ove godine programom povezujemo čak pet županija. Jako je važno da programima uspijemo doprijeti i do malih mjesta, u kojima publika inače nema priliku uživati u vrhunskim grazbenim događanjima. Jedna od misija je upravo to - da glazbene programe ponudimo i u malim sredinama. To je bila ideja mog cijenjenog prethodnika, pokojnog maestra Vladimira Kranjčevića, koji je, zajedno s pokojnim profesorima Juricom Murajem i Marijanom Zuberom i tadašnjim vodstvom festivala, ulagao ogromne napore u organizaciji tih koncerata. Na takvom konceptu ćemo i dalje ustrajati. Glazbena umjetnost je možda i najdublja umjetnost, koja povezuje ljude i ispunjava ih na poseban način, a naša je zadaća da ju približimo što većem broju ljudi. To nije laka zadaća, ali mi ne odustajemo.

Želja nam je da festivalskoj publici posebno približimo i glazbu hrvatskih autora. Na koncertu Hrvatska glazbena baština nastupit će sjajni ansambl Responsorium, pod umjetničkim vodtsvom trombonista Tina Cugelja, 30. rujna u crkvi svetog Florijana, a nastavit ćemo i sada već višegodišnju praksu da i inozemni ansambli izvedu i djelo hrvatske glazbene baštine. To je jako važno, jer na taj način hrvatsku glazbu pronosimo izvan granica naše zemlje. Vjerujem da ćemo i ove godine uspjeti održati beskompromisnu kvalitetu i da ćemo na veliko veselje naše publike ostvariti još jedno prekrasno festivalsko godište.