Dario Biškup svojim se violončelom plasirao u polufinale svjetske olimpijade u Cremoni

Varaždinske vijesti | 25.10.2018. u 11:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Graditelj gudačkih glazbala, Varaždinac Dario Biškup, sudjelovao je na svjetskoj olimpijadi graditelja gudačkih instrumenata "Concorso Triennale Internazionale di Liuteria Antonio Stradivari" u Cremoni, u Italiji.

Natjecanje koje ima tradiciju od 42 godine, održano je od 9. rujna do 14. listopada ove godine u Cremoni, svjetski poznatom gradu graditelja violina.

Sudjelovali su poznati graditelji iz 40 zemalja, točnije 331 natjecatelj sa 431 instumentom. Graditelji se natječu u četiri kategorije: violina, viola, violončelo i kontrabas. Ocjenjuje se sama izrada instrumenta, karakter i osobnost, majstorska ruka, zvuk, virtuoznost i kvaliteta laka.

Varaždinac Dario Biškup jedini je predstavljao Hrvatsku, te se natjecao u izgradnji violončela. Plasirao se u polufinale, te je zaslužio svoje mjesto u službenom katalogu najboljih graditelja natjecanja.

Svirajući u bendu, svoju ljubav prema glazbi Biškup je odlučio pretočiti i u izradu instrumenata. Započevši prvo s gradnjom tambura, izazov mu je predstavljala i izgradnja gudačkih glazbala pa je 2015.godine maturirao u Drvodjelskoj školi u Zagrebu kao graditelj gudačkih glazbala.

Mentor i učitelj gradnje mu je maestro, graditelj i restaurator, profesor Ivan Zanjko koji je i sam sudjelovao na nekoliko natjecanja u Cremoni te ostvario zapažene rezultate.

Biškup je već dvadeset godina stručni učitelj drvne struke, a radi u Srednjoj strukovnoj školi te svoja znanja i vještine, kao i ljubav u obradi drva prenosi na mlađe naraštaje.

dario_biškup_gudački_instrumenti_31.jpg

dario_biškup_gudački_instrumenti_23.jpg

dario_biškup_gudački_instrumenti_12.jpg