Darijan Mužic i Krunoslav Mužic pobjednici županijskog natjecanja orača Foto: Varaždinska županija

Darijan Mužic i Krunoslav Mužic pobjednici županijskog natjecanja orača

Varaždinska županija/vv | 23.7.2023. u 13:23h | Objavljeno u Društvo

Pokazali vještine u kategorijama plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci

Na poljoprivrednoj površini iza benzinske pumpe Crodux u Optujskoj ulici u petak je održano tradicionalno 17. Županijsko natjecanje orača Varaždinske županije.

Šest natjecatelja pokazalo je svoje vještine u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci.

- Ovo je 17. po redu natjecanje orača Varaždinske županije gdje poljoprivrednici imaju priliku razmijeniti iskustva. Ove godine u natjecanju sudjeluje šest natjecatelja u dvije kategorije, a pobjednik iz svake kategorije predstavljati će Varaždinsku županiju na državnom natjecanju u Istri krajem rujna – rekla je Jelena Stipetić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri ministarstvu poljoprivrede.

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_1.jpg

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_3.jpg

Natjecanje je otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Poljoprivreda je u današnje vrijeme iznimno težak i zahtjevan posao, ali ona je temeljna djelatnost koja nam osigurava kvalitetnu hranu. To prepoznajemo te je stoga Varaždinska županije unazad dvije godine značajno povećala financijska sredstva za potporu poljoprivrednicima, tako ove godine izdvajamo 927 tisuća eura i ovim putem pozivam poljoprivrednike s područja naše županije da se jave na naš natječaj i koriste ovu potporu. Pohvaljujem i organizatore koji ovom manifestacijom omogućuju poljoprivrednicima našeg područja razmjenu iskustva, a svim natjecateljima želim puno sreće na natjecanju – rekla je zamjenica Zagorec.

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_5.jpg

Natjecanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković koji je istaknuo da Grad ne čini samo uži centar, već i okolna mjesta u kojima se ljudi itekako bave poljoprivredom.

- Tako smo prošle godine prvi puta objavili javni poziv za poljoprivrednike na području grada Varaždina, a i ove godine nastavljamo s potporom poljoprivrednicima kako bismo pomogli ovim vrijednim ljudima da uspiju – rekao je Marković.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk istaknula je važnost ovog natjecanja i poznavanja tehnike oranja te dodala da je natjecanje prilika i za promociju poljoprivrednih proizvođača.

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_12.jpg

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_10.jpg

17._zupanijsko_natjecanje_u_oranju_8.jpg

- Svake godine u sklopu natjecanja prezentiramo i naše poljoprivredne proizvođače jer Varaždinska županija se zaista može pohvaliti mnogim zaštićenim proizvodima kao što su varaždinsko zelje ili varaždinsko bučino ulje  – rekla je Cafuk.

Nakon svečanosti otvorenja, natjecatelji su pokazali svoja znanja i vještine na terenu, a nakon provedenog ocjenjivanja pobjednikom u kategoriji plugovi ravnjaci proglašen je Darijan Mužic, a u kategoriji plugovi premetnjaci pobjednik je Krunoslav Mužic.

Kategorija – plugovi premetnjaci:

1. Krunoslav Mužic

2. Dario Pocedulić

3. Emil Korpar-Japek

Kategorija – plugovi ravnjaci:

1. Darijan Mužic

2. Željko Kivač

3. Krunoslav Eršegović