Dani Varaždinske županije: ponositi Husari u stavu mirno ispred nadzapovjednika Stričaka! Foto: Varaždinska županija

Dani Varaždinske županije: ponositi Husari u stavu mirno ispred nadzapovjednika Stričaka!

VV | 3.9.2022. u 12:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Već tradicionalno povodom Dana Varaždinske županije koji se svake godine obilježava 8. rujna na blagdan Male Gospe, Husarska garda Varaždinske županije predaje prijavak svom nadzapovjedniku županu u prisustvu ostalih povijesnih postrojbi.

Ove godine su uz domaćine, svečanost upotpunili i pripadnici Varaždinske građanske garde te Vitezovi Ivanovci iz Ivanca. Na postrojavanju je bila i zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, a prijavak je županu predao zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec. Nakon obilaska postrojbi župan Stričak je s ponosom istaknuo ulogu Husarske garde u aktivnostima Varaždinske županije.

- U slijedećem periodu planiramo još veći iskorak u smislu financijskih sredstava što se tiče Husarske garde kako bi oni i nadalje mogli prezentirati Varaždinsku županiju na visokoj razini kao i do sada. Inače, među investicijama i projektima koji su nam u prioritetu je svakako obnova austrougarske jahaone u Optujskoj ulici. Nakon obnove biti će to jedna prava reprezentativna zgrada. Obzirom da je Husarska garda konjanička postrojba planiramo uključiti i naše dvije škole u cijelu priču. Srednju Medicinsku školu koja bi bila povezana s sadržajem terapijskog jahanja te Srednju školu "Arboretum Opeka“ Marčan zbog povijesnog konteksta i prirodnih ljepota - najavio je župan Stričak.

Predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger je naglasio kako je garda ove godine imali jako puno aktivnosti, a najznačajnija je svakako osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga.

- Sudjelujemo u svim protokolarno-ceremonijalnim aktivnostima i na taj način promoviramo našu bogatu povijest. I to ne samo u našoj državi već i van nje i na to smo izuzetno ponosni – rekao je Kramberger istaknuvši dobru suradnju s ostalim povijesnim postrojbama.

Galerija slika