Dani pere ove subote u Etno parku Greben u Madžarevu

Varaždinske vijesti | 30.5.2025. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Dani pere tradicionalna su manifestacija Etno udruge Greben iz Madžareva. Ove godine doživjet će svoje 11. izdanje u prekrasnom ambijentu Etno parka Greben.

Ovo događanje spoj je gastronomije, povijesti i kulture s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja.

Pera je tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu ovdašnjeg stanovništva, a ova vrijedna udruga nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

„ Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post. Mlinec za peru mora biti tenki i od pšenične melje a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu. Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog pekmeza. Mesto sira znalo se deti jabuke il oreje. Najbolše je bilo deti tikve. Vele da je to pera tikvenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjemput peči četiri pere. Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopara, si bi je se smejali „ …( iz kazivanja Ane Stepančec).

Manifestacija započinje u 15 sati, a posjetitelji su pozvani da svoju peru donesu na ocjenjivanje.

Najbolje očekuju vrijedne nagrade. U samom parku moći će se i vidjeti priprema pere te bogat kulturno - umjetnički program.