Danas u Palači Herzer predavanje Ivana Obadića o Europskoj obrambenoj zajednici

VV | 9.5.2022. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin u povodu Dana Europe poziva zainteresiranu javnost na predavanje Europska obrambena zajednica - prvi pokušaj stvaranja zajedničke europske vojske 9. svibnja u 19 sati u Multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10. Predavanje će održati dr. sc. Ivan Obadić, moderator će biti dr. sc. Vladimir Huzjan.

Ruska ratna agresija u Ukrajini tektonska je promjena u europskoj povijesti koja je ponovno otvorila pitanje jačanja europske sigurnosne i obrambene unije. Europska unija našla se pred izazovom preuzimanja veće odgovornosti za vlastitu sigurnost i sposobnost samostalnog djelovanja.

Ovo nije prvi puta da se u procesu europske integracije otvorilo pitanje stvaranja snažne zajedničke europske obrambene unije. Na početku europskog projekta, u listopadu 1950. francuski premijer René Pleven, predložio je plan stvaranja zajedničke europske vojske.

Pariški ugovor o stvaranju Europske obrambene zajednice potpisan je 1952., ali je projekt propao nakon što je Francuska Nacionalna skupština odbila njegovu ratifikaciju 1954. godine. Dr. sc. Ivan Obadić, nositelj Jean Monnet Modula Development of European Integration and Institutions na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na predavanju će govoriti o prijedlogu stvaranja Europske obrambene zajednice, zašto je predložena te zašto nije uspjela.

Na predavanju ce se također govoriti o budućnosti europske sigurnosne i obrambene politike.