U varaždinskoj Areni otvoren sajam Lov, ribolov, priroda, turizam

V.V. | 7.10.2016. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam, otvaren je danas u 10 sati u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani i trajat će do 09. listopada. Tijekom tri dana u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin očekuje nas stotinjak izlagača iz desetak europskih zemalja te mnoštvo popratnih sadržaja za posjetitelje.

Organizator Sajma je tvrtka DMK Vall 042 koja i ove, kao i prijašnjih godina, posvećuje puno pažnje educiranju i informiranju svojih posjetitelja.

Edukativne izložbe životinja i gljiva

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza ponovo postavlja izložbu Divljač hrvatskih krajeva koja prikazuje preparirane šumske životinje u svom prirodnom okruženju, dok će tvrtka Interland izložiti preparirane slatkovodne ribe. Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca proteklih je dana u našim šumama ubralo stotinjak vrsta gljiva za izložbu kroz koju će pružiti informacije posjetiteljima o jestivim i nejestivim gljivama.

Na Sajmu se svakom nudi iznimna prilika iz neposredne blizine vidjeti životinje koje rijetko susrećemo. Tako se straha od zmija možete riješiti u bliskom susretu s nekoliko vrsta otrovnih i neotrovnih zmija poput poskoka, riđovke, bjelice i smukulje. Biti će tu i mliječna zmija koju će posjetitelji moći i dotaknuti.

x zoo zmije

 

Osim njih, Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će i mlade daždevnjake, crvenouhu kornjaču i žabu krastaču. Uvijek zanimljive su i ptice Hrvatskog sokolarskog kluba, a ove godine stižu sa sedam ptica grabljivica među kojima su i jastreb kokošar, sova ušara te najbrža životinja na svijetu – sivi sokol. U suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom u subotu u 10,30 sati počet će Revija pasa lovačkih pasmina na kojoj će lovci predstaviti 10-12 vrsta, odnosno 20-ak svojih vjernih prijatelja.

Sadržaji za sve uzraste

Za sve mališane koji roditelje prate u stopu kad razgledavaju ponudu izlagača, organizatori su pripremili zasluženi aktivni odmor. Oduševit će ih kreativna radionica pod vodstvom dizajnerice Maje Patafte koja se održava u nedjelju od 9 do 17 sati. Izrađivat će se ukrasni magnetići, viseći mobili, igrati „križić-kružić“ s kamenčićima ili crtati na velikom panou. Također, djeca mogu donijeti svijetlu pamučnu majicu i na nju sami tiskati raznolike motive.

Oni sportskog duha mogu se u nedjelju od 14 sati okušati u disc golfu, relativno mladom sportu u Hrvatskoj koji je na Zapadu već nekoliko desetljeća popularan među ljubiteljima rekreacije u prirodi.
Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća Kaj sad? vršit će besplatne preventivne preglede tijekom cijele subote. Pregled uključuje mjerenje tlaka, šećera u krvi i spirometriju.

x revija pasa2

Stručna predavanja, okrugli stol i prezentacije

Suorganizatori Međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda, turizam su Hrvatski lovački savez i Hrvatski športsko-ribolovni savez te se u njihovoj organizaciji tijekom vikenda održavaju stručna predavanja i prezentacije.

Već u petak u podne će Krešimir Krapinec iz Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije održati predavanje Mogućnost primjene novih metoda u procjeni kvalitete staništa za uzgoj divljači. Od 15 sati počinje niz predavanja Centra dr. Rudolfa Steinera i LS Međimurske županije. Dijana Posavec upoznat će polaznike o misiji i djelovanju Centra u promociji biodinamičke poljoprivrede dok će Amalka Vukelić objasniti kako sačuvati biološku raznolikost kroz ekološki pristup poljoprivrednom gospodarenju. Mladen Lacković predstavit će prekogranični projekt INTERREG Hu-Hr.

U subotu u 11 sati Božo Povijač moderirat će okrugli stol na temu spin ribolova kroz povijest i danas, nakon kojeg će Slavko Meister predstaviti Pravilnik o sportskom ribolovu i natjecanju.

Kao i svake godine, održava se natjecanje u gađanju letećih meta u Ljubeščici, u organizaciji LD Vepar. U subotu će se na tom Sajamskom kupu iskušati pojedinci, a u nedjelju čak 50 ekipa iz cijele Hrvatske.

Sajam je za posjetitelje otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske ulaznice bit će 60 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.