Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda 13. travnja u Županijskoj palači Foto: Varaždinska županija

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda 13. travnja u Županijskoj palači

M.N./Varaždinske vijesti | 28.2.2019. u 10:22h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je organizacijski sastanak na temu Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Naime, Varaždinska županija je ove godine domaćin tog sajma u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom kao partnerom.

Namjera je da se zaštićeni proizvodi marketinški šire po Republici Hrvatskoj i šire, a organizacijskom sastanku prisustvovali su i posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, Sanja Kolarić Kravar i Patricija Hegedušić iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, Marija Cafuk iz P.P.P. Cafuk te Silvija Zagorec iz Općine Vidovec.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda će se održati u subotu, 13. travnja ove godine, ispred Županijske palače kao i u Atriju palače u periodu od 9 do 19 sati. Na prigodnim štandovima biti će prezentirani prvenstveno zaštićeni proizvodi, poput Istarskog pršuta, Međimurskog mesa ´z tiblice Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Dalmatinskog pršuta i Baranjskog kulena.

Posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević je istaknula kako Županija ima mnogo toga za ponuditi te će preuzeti svu organizaciju u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom, a posebno će se provoditi niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

- Izuzetno mi je drago da smo domaćin ove velike manifestacije koja će sasvim sigurno privući veliki broj građana iz naše Županije, ali i šire. Promovirati ćemo naše proizvode, OPG-ove, biti će tu mnogo delicija, a uz sve to nastupiti će i Kulturno umjetnička društva iz Varaždinske te Istarske županije. Kulinarski show-zaštićenih proizvoda organizirati će Udruga kuhara koja će pripremati jela za građane. Sve u svemu biti će to jedan lijepi događaj i već sada pozivamo građane da u svoje aktivnosti upišu datum 13. travanj – rekla je Martinčević.

Varaždinska županija je do sada zaštitila Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na razini Europske unije, Zagorski puran zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, Varaždinski klipić, a neki proizvodi su u postupku registracije. Inače, cilj sajma je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude i održivog razvoja.