Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u znaku klimatskih promjena i kružnog gospodarstva Foto: Ilustracija

Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u znaku klimatskih promjena i kružnog gospodarstva

IHR/Varaždinske vijesti | 6.4.2019. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

„Inovacije za borbu protiv klimatskih promjena i kružno gospodarstvo“ tema je Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, koji će se održati ovog ponedjeljka, 8. travnja od 9 do 16 sati. .
Tim povodom pripremljeni su brojni sadržaji, pa će zainteresirani imati priliku doznati sve o studiju Inženjerstva okoliša, jedinstvenom u Hrvatskoj, koji se ove godine izvodi na Geotehničkom fakultetu, ne samo kao preddiplomski i diplomski studij, nego i kao doktorski program. Studij se bavi temama gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i kružnog gospodarstva te otvara vrata u područje tzv. zelenih poslova. Sama nastava koncipirana je na bazičnim znanjima, inovativnim rješenjima i završava obaveznom stručnom praksom.
Na koji način gradovi mogu postati predvodnici u solarnoj energiji na okruglom stolu govorit će Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Jasmina Novak iz Solvisa, Alen Kišić, direktor Centra kompetencija za obnovljive izvore energije, Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge te predstavnik Grada Varaždina. Razgovor će biti organiziran u sklopu Europske inicijative za inovacije u klimi (KIC Climate).
Drugi konzorcij za financiranje inovacija u koji je Geotehnički fakultet uključen – KIC Raw Materials predstavit će voditeljica hrvatskih partnera konzorcija izv. prof. dr. sc. Sibila Borojević Šoštarić, te dr. sc. Markus Klein, business development manager kolokacijskog i inovacijskog centra CLC East. HGK Županijska komora Varaždin u okviru projekta GREENOMED, Interreg Mediteran potiče „zeleni rast“ i aktivnosti Laboratorija za inženjerstvo okoliša osnivanjem tzv. living Laba koji će u suradnji s proizvodnim tvrtkama razvijati proizvodno-tehnološke inovacije za primjenu u zelenoj proizvodnji. Pilot inicijative razvijene u ovom projektu uklopit će se u mrežu europskih malih i srednjih poduzeća koja će primjenjivati proizvodne procese i tehnologije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i uspostave učinkovitog gospodarenja otpadom i recikliranja. Suradnja će biti potvrđena potpisivanjem Sporazuma o suradnji na stručnim i obrazovnim projektima između Hrvatske gospodarske komore i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prilikom Dana otvorenih vrata održat će se niz demonstracijskih eksperimenata u laboratorijima, vanjska izložba terenske opreme, a svi koji žele moći će sjesti u školske klupe zajedno sa studentima i slušati predavanja. Zanimljiva će biti i radionica „Reciklirani orkestar“, gdje ćete moći vidjeti kako napraviti vlastite instrumente od recikliranog elektroničkog otpada, a sve napajano solarnom energijom.
- Sve ovo, ali još puno više očekuje vas na Geotehničkom fakultetu; a oni koji preferiraju večernje sate mogu se pridružiti tri dana kasnije – u četvrtak 11. travnja od 18 sati na Noći otvorenih vrata fakulteta – poručuju s Geotehničkog fakulteta.