Dan mimoza Varaždin: Tradicionalno obilježavanje na Franjevačkom trgu u subotu od 10 sati Foto: Krešimir Đurić

Dan mimoza Varaždin: Tradicionalno obilježavanje na Franjevačkom trgu u subotu od 10 sati

Varaždinske vijesti | 17.1.2020. u 10:51h | Objavljeno u Društvo

Tradicionalno obilježavanje Dana mimoza - Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin bit će održano u subotu, 18. siječnja 2020., od 10 do 12 sati u Varaždinu na Franjevačkom trgu ispred bivše robne kuće Varteks.

Cilj javno-zdravstvene akcije je podići svijesti javnosti, a posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, a da bi se preventivnim mjerama smanjila smrtnost od raka vrata maternice.

Od 10 sati građanima će biti dostupne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti, prevenciji i liječenju. Pozivaju se građani da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice, a akciju će svojim posjetom podržati i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice svake se godine obilježava treće subote u siječnju. U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima Registra za rak RH, od invazivnog raka vrata maternice 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama od invazivnog raka vrata maternice je u 2017. godini umrlo 115 žena. Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti.