Dan mimoza: Danas ni jedna žena ne bi trebala oboljeti od raka vrata maternice Foto: Krešimir Đurić

Dan mimoza: Danas ni jedna žena ne bi trebala oboljeti od raka vrata maternice

V.M./Varaždinske vijesti | 21.1.2017. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

Prema statistici Odjela za ginekologiju, Službe za porodništvo i ginekologiju Opće bolnice Varaždin, u zadnjih desetak godina godišnje se dijagnosticira 10 do 15 karcinoma vrata maternice, a dvije do tri žene godišnje umru od posljedica ove bolesti.

Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, Hrvatska liga za borbu protiv raka i ove godine u sklopu Europskog dana borbe protiv raka vrata maternice obilježili su Hrvatski dan borbe protiv raka vrata maternice te organizirali 10. hrvatski Dan mimoza na Franjevačkom trgu.

Građanima su podijeljeni letci i brošure te su se prodavale grančice mimoza. Ujedno su izneseni i statistički podaci o oboljelim ženama, ali i prevenciji od karcinoma vrata maternice.

- U zadnjih 4 do 5 godina broj oboljelih od karcinoma vrata maternice ipak prati jednu silaznu putanju. Tako da smo 2014. dijagnosticirali 12 karcinoma, 2015. godine devet karcinoma, a 2016. godine sedam karcinoma vrata maternice - istaknula je Ivana Risek, Pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Međutim, kako je napomenula, iako se ova statistika nekome ne čini alarmantna, karcinom vrata maternice je jedan od najpreventabilnijih karcinoma što znači da se za tu vrstu raka točno zna što mu je uzrok i kako ga liječiti.

- Uzrok karcinoma vrata maternice je infekcija humanim papiloma virusom. Imamo učinkovito cjepivo protiv HPV-a, a imamo i ginekološki pregled papa testom koji efikasno otkriva infekciju HPV-om i ove preinvazivne lezije vrata maternice CIN promjene uzrokovane također HPV-om. To znači da ako se karcinom vrata maternice i razvije, redovnim ginekološkim pregledom i papa testom on se može otkriti u ranom stadiju kada se još uvijek može uspješno liječiti - naglasila je Risek.

Dodala je kako uz sve nabrojene činjenice danas ni jedna žena ne bi trebala oboljeti, a kamoli umrijeti od posljedica ove bolesti.

- Kada se sagledaju ove činjenice, onda nam je jasno da u današnje vrijeme ni jedna žena ne bi trebala oboljeti od karcinoma vrata maternice, a kamoli umrijeti. Svaka žena trebala bi barem jednom godišnje napraviti ginekološki pregled s papa testom - poručila je Risek istaknuvši kako su takvi pregledi najbolja prevencija ovoj bolesti.

Obilježavanju 10. hrvatskog Dana mimoza pridružili su se i mnogi varaždinski političari.