Dan Centra svijeta: Kastav postaje novi grad prijatelj Ludbrega Foto: Grad Ludbreg

Dan Centra svijeta: Kastav postaje novi grad prijatelj Ludbrega

Varaždinske vijesti | 30.3.2017. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Ludbreg je doista jedinstveni grad u svjetskim razmjerima jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta.

Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. I to nije sve. Uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi pa se istoga dana slavi i njezin rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin 876. rođendan. Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa, rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom i zabila ga u zemlju tako da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Subotnji program je na konferenciji za novinare najavila Andreja Horvat, direktorica Turističke zajednice grada Ludbrega.

- Pred nama je Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan i njoj u čast su udruga Ludbreške mažoretkinje i twirling klub Ludbreg napravili scenski prikaz legende o Ludbergi, možemo se pohvaliti da imamo pretpremijeru u sklopu proslave 1. travnja na Trgu Svetog Trojstva. Naravno da će uz mažoretkinje tu biti i Puhački orkestar grada Ludbrega, u goste nam dolaze i povijesne postrojbe iz gradova s kojima smo prijašnjih godina postali gradovi prijatelji – Husarska garda iz Varaždina, Zrinska garda Čakovec i Križevačka djevojačke straža. Zvijezda programa je novi grad prijatelj Kastav koji će se predstaviti sa Ženskom klapom Kastav i imat će jedan mali eno-gastro kutak sa slatkim delicijama, degustacijom autohtonih rakija. Po običaju, program ćemo završiti potpisivanjem povelje o prijateljstvu, postavit će se pločica na krugove zemaljske i nazdravit ćemo Ludberginim vinom. Gradski notar svoj ured otvara 1. travnja i svi građani koji se još nisu upisali u Knjigu građana Centra svijeta imaju priliku to učiniti - rekla je direktorica ludbreške Turističke zajednice.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na konferenciji je rekao kako su sva događanja na ludbreškom trgu istovremeno i mali turistički sajmovi.

- Okuplja se sve više ne samo Ludbrežana, nego i izlagača izvana koji nas posjećuju na svim događajima koje organiziramo i ovo je svojevrstan početak naše, uvjetno rečeno, turističko-promotivne sezone - kazao je Bilić.

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja, od 17 sati na središnjem trgu, gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja.