Damir Vlašić: Na vrhu se zadržali 15 minuta i vratili se puni dojmova

| 24.7.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Mont Blanc je najviši vrh planinskog sustava Alpa najviši u Francuskoj i Italiji i drugi po veličini u Europi, na 4810 metara nadmorske visine. Iako se dugi niz godina navodio kao najviši vrh Europe, zbog tumačenja Europe kao kontinenta od Atlantskog oceana do Urala i Kavkaza, Elbrus mu je oduzeo taj naslov. Na ovaj pothvat odlučilo se dvoje Varaždinaca, Damir Vlašić i Marija Hrman-Proskura u društvu sa slovenskim alpinistom Deanom Strossarom.

- Ovaj pothvat planirali smo približno pola godine i unatrag toga vremena smo provodili intenzivne pripreme. Ja se planinarenjem bavim već od 1994. godine, počeo sam u Austriji u okolici Salzburga, a iza toga sam se priključio Planinarskom društvu Ludbreg. Visokogorstvom se bavim posljednjih nekoliko godina, nešto intenzivnije nakon završene visokogorske škole - rekao je Vlašić.

- Planinarim duži niz godina, najviši vrh koji sam osvojila do sada je Maja Jezerce visok 2 964 metara, a nalazi se u području najsurovijeg planinskog masiva na Balkanu. Za uspon na Mont Blanc sam se u glavnom odlučila zbog izazova - istaknula je Hrman-Proskura.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika