FOTO: Cvjetni ugođaj baroka s mađarskim ozračjem na 22. međunarodnoj izložbi cvijeća u Starom gradu

Businessin.hr | 22.9.2017. u 14:03h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Turističke zajednice Grada Varaždina i Varaždinske županije, u prostorima Starog grada Varaždina 21. rujna otvorena je 22. međunarodnu izložba cvijeća.

Tom izložbom zapravo su počeli ovogodišnji popratni programi Varaždinskih baroknih večeri, piše Businessin.hr

O izložbi je govorila Blanka Plazman, predsjednica Udruge, a dobrodšlicu izlagačima poželjele su Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika i Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije, koja je i naglasila izniman značaj ove priredbe koja kao dio baroknih večeri i u suradnji s zemljama partnerima i obrazovnim institucijama širi tradiciju varaždinske kulture i hortikulture i izvan Hrvatske. Na svečanom otvorenju nastupili su učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Karakteristika ovogodišnje izložbe na temu „barok – glazba – cvijeće“ je ozračje Mađarske kao zemlja partnera 47. Varaždinskih baroknih večeri. Zahvaljujući Koncertnom uredu kao partneru osim florista i vrtlara iz Mađarske sudjeluju i floristi iz Nizozemske, Italije, Slovenije, Slovačke, Švedske te Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Siska, Koprivnice i Zagreba.

Veliki doprinos izložbi dala je i tvrtka Parkovi, a sudjeluju i vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, te tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem i hortikulturnim materijalom te djeca iz varaždinskih dječjih vrtića.

U organizaciji Srednje škole “Arboretum Opeka“ iz Marčana provodilo se 11. Međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijećem, kojima su na svečanom otvorenju dodijeljene nagrade i priznanja.

Na pressici koja je prethodila izložbi koja traje do 24. rujna, rečeno je i da se prvi puta ove godine održava natjecanje studenata florista, koji će za ovu prigodu raditi isključivo sa prirodnim materijalom. Natječu se timovi iz Slovenije i Mađarske.

I ove godine izložba je posvećena i nježnim odnosima unuka i baka i djedova pa je za sve posjetitelje prvenstveno za bake, djedove i njihove unuke organizirana besplatna radionica za aranžiranje cvijeća. Time se organizatori uključuju u promociju Svjetskog dana baka i djedova 2. listopada, koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije FLORINT i Vatikana.

Cilj je radionice potaknuti kulturu poklanjanja cvijeća, koja polako zamire, te podsjetiti se da su bake i djedovi „anđeli čuvari“ obitelji i imaju važnu ulogu u društvu u cjelini. Kao još jedna novina najavljena je i izložba clouse-up i macro fotografije cvijeća, autora Nikole Petrovića. Posjetitelji će moći pratiti i polaganje međunarodnog ispita za stjecanje Europske diplome cvjetnog dizajna FlorCerta.

Četiri kandidata na taj ispit dolaze iz Italije, Hrvatske i Slovenije.Međunarodna izložba cvijeća promovira zajedništvo Udruge vrtlara Varaždinske županije i lokalne samouprave (Grada Varaždina, Varaždinske županije) i njihovih institucija i tvrtki (GMV, TZGV, Srednje glazbene škole, Parkova d.d., Koncertnog ureda) te već afirmiranih i nadaleko poznatih projekata (VBV) i strukovnih asocijacija. Kao što je i uobičajeno prodajni dio izložbe će se odvijati na Trgu Miljenka Stančića. Cijena pojedinačne ulaznice je 10, a grupna 5 kuna

Galerija slika