Uz blagdan sv. Bernarda pješačili do Marije Bistrice - preko Ivančice

Varaždinske vijesti | 16.3.2022. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Planinarski klub Ivanec je u suradnji s HPD Ivančica Ivanec u nedjelju po prohladnom i sunčanom vremenu organizirao planinarski pohod u svetište Mariju Bistricu, koji je bio organiziran povodom Svetog Bernarda, zaštitnika planinara.

Pohodu se odazvalo ukupno 46 planinara iz oba planinarska društva koji su uz pratnju vodiča koje je ove godine osigurao PK Ivanec krenuli u 3 sata ujutro iz Repikovca putem Prekrižja ,tj. Romarskim putem u pravcu Ivančice

Nakon dolaska na prijevoj, uslijedio je spust prema Sevnici, odnosno Belcu, zatim preko Donje Batine do Lipovca.

Iz Lipovca pravac je bio Vinski vrh, gdje se stiglo oko 9 sati, gdje je bilo okupljanje planinara kod Prasvetišta Majke Božje na Vinskom Vrhu,gdje ih je čekao vrući čaj, klipići i druga okrjepa, koju je osiguralo domaće hrvatsko planinarsko društvo Grohot iz Marije Bistrice.

Nakon kratkog zadržavanja uslijedio je odlazak na Svetu misu u bazilici Majke Božje Bistričke. Po završetku Svete mise i zadržavanja u Mariji Bistrici krenulo se prijevoznim sredstvima natrag do polazne točke pohoda,tj. do Repikovca gdje su bili parkirani osobni automobili.

Dužina pređene trase je oko 28 kilometara za što je uz odmor bilo potrebno šest sati i 53 minute. Četvero planinara – Nevenka i Darko Vincetić, te Ljiljana i Stjepan Grabrovec nakon Svete mise uputilo natrag pješice na polaznu točku preko planine Ivančice ,tj.do Repikovca u Prigorcu za što im je bilo potrebno ukupno 7 sati hoda i stigli su oko 19 sati i tako su u istom danu propješačili oko 56 km i bit će upisano da su oni prvi koji su uspjeli ostvariti taj podvig.