Čitali uz svijeće i tragali za blagom: Počeo sedmi ciklus "Tuluma s(l)ova" Foto: OŠ Ivanec

Čitali uz svijeće i tragali za blagom: Počeo sedmi ciklus "Tuluma s(l)ova"

I.D./Varaždinske vijesti | 3.11.2017. u 08:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Noćnim čitateljskim susretom, održanim 27. listopada u 26 knjižnica osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, započeo je novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka naglas "Tulum s(l)ova". U Varaždinskoj županiji ovo je zanimljivo druženje održano u šest školskih knjižnica: OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec, OŠ "Ante Starčevića" Lepoglava, OŠ "Ivana Rangera" Kamenica, OŠ Vinica, OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet te II. OŠ Varaždin.

Svim susretima zajedničko je čitanje naglas i druženje preko Skypea s drugim knjižnicama, dok se ostale aktivnosti razlikuju od škole do škole - komunikacijske ili društvene igre, kvizovi, plesne, likovne i literarne radionice, potrage za blagom, pokusi, izrada nakita, oslikavanje knjižnica, izrada straničnika, gledanje filmova, karaoke ili maskenbal književnih likova.

U ivanečkoj osnovnoj školi učenici su sudjelovali u radionici komunikacije koja je uključivala pantomimu, ali i razotkrivanje predrasuda o komunikaciji žena i muškaraca. Uslijedilo je ceremonijalno čitanje pod svijećama i ručnim svjetiljkama, a učenici su se preko Skypea družili s učenicima II. OŠ Čakovec, Industrijskom i obrtničkom školom i Ekonomskom školom iz Siska. Druženje je nastavljeno književnim kvizom, potragom za blagom i pjesmom uz gitaru.

Nakon noćnog čitateljskog susreta u školama, slijede čitanja na javnim mjestima, u udrugama, ustanovama i poduzećima. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka.

Drugi krug projekta počinje 10. studenoga, a u njega će se iz Varaždinske županije uključiti i OŠ "Grofa Janka Draškovića" Klenovnik, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin te 1. Gimnazija Varaždin.

tulum_slova_ivanec_1.JPG

tulum_slova_ivanec_2.JPG

tulum_slova_ivanec_3.JPG