Tvrtka Čistoća pridružila se nacionalnoj kampanji "Ljubav se ne kupuje" Foto: Lubav se ne kupuje

Tvrtka Čistoća pridružila se nacionalnoj kampanji "Ljubav se ne kupuje"

| 27.3.2019. u 18:19h | Objavljeno u Društvo

Kampanja „Ljubav se ne kupuje” za cilj ima promociju udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje. Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja 50 hrvatskih udruga za zaštitu životinja, kampanjom želi potaknuti pražnjenje skloništa, ali i skrenuti pozornost na neprimjerenost i okrutnost trgovine životinjama jer životinje nisu igračke, već su to naši životni suputnici, članovi obitelji i dragocjeni prijatelji.

Kampanji „Ljubav se ne kupuje” pridružila se tvrtka Čistoća d.o.o. – Varaždin koja je samoinicijativno predložila da se njezini kamioni oslikaju vizualima kampanje, što je iznimno hvalevrijedan primjer.

- Zaprimili smo e-mail od varaždinske Čistoće, koji nas je ugodno iznenadio. Zamolili su nas da im pošaljemo pripreme za plakate kampanje ‘Ljubav se ne kupuje’ objašnjavajući kako su već nekoliko godina aktivni u zaštiti životinja i da žele konkretno pridonijeti. Tek kasnije otkrili su nam da će naše simpatične njuške i plemenite poruke biti na njihovim kamionima koji će se kretati Varaždinskom županijom. Od srca im hvala! - objašnjava Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja te dodala.

Osim što su odlučili podržati ovu kampanju, djelatnici tvrtke Čistoća d.o.o. – Varaždin žive u skladu s idejom o suživotu sa životinjama, što se može vidjeti kroz njihov „sasvim običan dan na poslu” u kojemu ih dočekaju tri pseća i 20-ak mačjih prijatelja o kojima skrbe u krugu tvrtke.

- Briga o ozlijeđenim, bolesnim ili trudnim mačkama često postane opravdanje i razlog njihovim vlasnicima da ih prestanu nazivati svojim ljubimcima pa ih izbacuju iz domova ostavljajući ih na raznim mjestima na periferiji Varaždina. Neke mačke same pronađu put do naše tvrtke dok neke radnici pokupe na terenu u veoma lošem stanju. Nakon zdravstvenog tretmana, oporavka i sterilizacije pokušavamo im pronaći ''zauvijek dom'', dok ga neke od mačaka već imaju – kod nas. Izravnom promocijom slogana ‘Udomi, ne kupuj’ želimo pomoći napuštenim životinjama i pokazati da se svi zajedno trebamo uključiti kako bi sva skloništa bila prazna - rekla je Jelena Vadla, suradnik za zaštitu okoliša iz Čistoće.

Prošle godine Grad Varaždin pridružio se lokalnim zajednicama koje su propisale trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, a pratili su ga i mnogi gradovi i općine Varaždinske županije, što je pozitivan primjer za sve one koji to još nisu napravili. Varaždin je najavio i subvencioniranje kastracija i promociju udomljavanja kako bi olakšao rad skloništa i smanjio ljudsku neodgovornost zbog koje pate životinje.

- Na području Varaždina djeluje udruga Spas čije je sklonište pretrpano nekada nečijim, a sada odbačenim psima. Stoga inicijativa Čistoće daje nadu da će poruka ‘Ljubav se ne kupuje’ pomoću njihovih kamiona doći do mnogih srca građana Varaždinske županije, a kroz zaslužene pohvale obići i cijelu Hrvatsku - ističe Barbara Jagec iz udruge Sklonište dobrote iz Čakovca, dodavši da je i njezin grad propisao trajnu sterilizaciju i provodi kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Mreža za zaštitu životinja zahvaljuje gradu Varaždinu i gradu Čakovcu na provođenju Zakona o zaštiti životinja i na najavi daljnjih pomaka u tome smjeru. Poziva sve da prate odličnu inicijativu Čistoće Varaždin kako bi se poruka kampanje „Ljubav se ne kupuje” i dalje uspješno širila jer kada bi se svi koji razmišljaju o nabavci pasa i mačaka odlučili na udomljavanje umjesto kupnje, sva skloništa bila bi prazna.

Više o kampanji „Ljubav se ne kupuje” i informacije kako pomoći napuštenim životinjama mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci