Cingula: "Velika je čast otpjevati Padovčeve pjesme na najpoznatijem opernom festivalu" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Cingula: "Velika je čast otpjevati Padovčeve pjesme na najpoznatijem opernom festivalu"

Julijana Marčec | 15.8.2022. u 15:03h | Objavljeno u Društvo

Vokalna pedagoginja i varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula ovu je sezonu s Operom riječkog HNK-a završila gostovanjem na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj.

Na jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu Opera HNK Ivan pl. Zajc Rijeka gostovala je s baroknim spektaklom “Julije Cezar u Egiptu” Georga Friedricha Händela, pod dirigentskom palicom maestra, čembalista Benjamina Bayla te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, ali i opernim jednočinkama “Arlecchin” Ferrucia Busonija i “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Valentina Egela.

 - Ovo važno gostovanje prvobitno je planirano još u 2020. godini no i tada i lani je festival, zbog epidemioloških mjera, održan u smanjenom obliku. Konačno je ove godine opet vraćen stari festivalski sjaj i tijekom 31 dana trajanja festivala izvedeno je šest opernih naslova s ukupno 25 izvedbi te četiri koncerta. Kapacitet gledališta je 2.500 mjesta pa je jasno koliko je ljubitelja opere i dobre glazbe tijekom srpnja posjetilo Savonlinnu. Sretna je okolnost bila da se ove godine riječko kazalište predstavilo s ukupno tri operna naslova, dva od njih u koprodukciji s HNK iz Osijeka. Dakle, riječko je kazalište izvelo polovicu ovogodišnjih festivalskih opernih produkcija, u kojima sam ja, u sve tri opere, bila asistentica redateljima Marinu Blaževiću i Fabriziu Melanu, a u Puccinijevoj “Gianni Schicchi” sam pjevala ulogu Zite. Malo je reći da sam imala pune ruke posla, no presretna sam što sam imala prilike raditi s tako značajnim umjetnicima. Dosta je spomenuti da je Fabrizio Melano mirovinu dočekao u Metropolitan operi, a tijekom svog
radnog vijeka surađivao je s velikanima poput Marie Callas s kojom je i osobno prijateljevao, Renate Tebaldi, Giuseppea di Stefana i mnogih drugih umjetnika - otkrila je vokalna pedagoginja Soffija Cingula s kojom smo razgovarali o tome zašto je ovaj nastup bio poseban i planovima za dalje.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u