Ciklus virtualnih izložbi u Gradskom muzeju Varaždin "Vjera, ufanje, ljubav"

VV | 9.12.2020. u 17:43h | Objavljeno u Društvo

S obzirom na to da su izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin (ponovno) zatvoreni zbog nepovoljne epidemiološke situacije, programske aktivnosti Muzeja za publiku i nadalje se odvijaju u virtualnom prostoru, na mrežnim i Facebook stranicama. Tijekom ove godine na taj način već je premijerno predstavljeno nekoliko novih izložbi, kao i izložbi realiziranih u varaždinskome muzeju u proteklih nekoliko godina, s užim izborom eksponata.

Serijal se nastavlja izložbom Vjera, ufanje, ljubav, postavljenom u palači Herzer GMV-a 2013. godine, a u njezinu virtualnom izdanju predstavlja se 20 odabranih predmeta, koji će se na Facebook stranicama dnevno objavljivati idućih dana.

Predmeti za izložbu bili su odabrani iz četiriju muzejskih odjela (Kulturno-povijesnoga, Etnografskoga, Povijesnoga te Galerije umjetnina), a njihova je poveznica bila duhovni aspekt u temama umjetničkih i uporabnih predmeta, nastalih u različitim sredinama i razdobljima. Premda naziv izložbe sugerira temeljne kršćanske krjeposti, građa s kršćanskom (katoličkom) ikonografijom, iako najzastupljeniji, bila je tek jedan njezin segment. Ostali su obuhvaćali klasične (nekršćanske) teme, predstavljene na primjercima rimskog novca te na djelima likovne umjetnosti i umjetničkog obrta nadahnutih antičkom mitologijom iz razdoblja renesanse, baroka i klasicizma. Posebnu cjelinu činila je tema posvećena duhovnom životu seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske koja je bila ilustrirana i ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, makar više u sjećanjima a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Njihova kazivanja mogu se pročitati u katalogu izložbe.

U realizaciji izložbe sudjelovalo je više stručnjaka iz Gradskog muzeja Varaždin, kao i vanjski suradnici, a glavne autorice koncepcije i postava bile su muzejske savjetnice Ljerka Šimunić, Ljerka Albus, Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević.

Odabir predmeta: Petra Marincel, viša dokumentaristica u GMV-u.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci