Ciklus Something Else Gallery: U srijedu otvorenje izložbe videoradova Zorana Todorovića Foto: GMV

Ciklus Something Else Gallery: U srijedu otvorenje izložbe videoradova Zorana Todorovića

Varaždinske vijesti | 29.8.2021. u 14:22h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 1. rujna u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) u 19 sati otvara se izložba beogradskog umjetnika Zorana Todorovića.

Na izložbi će biti predstavljeni videoradovi "Cigani i psi", "Integration" i "Noise". U svojim radovima umjetnik tematizira pitanja suvremene informatičke kulture, nadzora, biopolitičke uprave i kontrole, otkrivajući neugodne istine i skrivene motivacije i propitkujući ustaljene granice participacije te etičke i estetske standarde.

Zoran Todorović (Beograd, 1965.) je konceptualni umjetnik. Slikarstvo je diplomirao 1992. na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje je danas docent. Izlagao je na brojnim izložbama, a 2009. predstavljao je Republiku Srbiju na 53. Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.

Izložba videoradova Zorana Todorovića priređuje se u okviru ciklusa GMV-a Something Else Gallery i uvod je u 20. Dane performansa, koji se u Gradskome muzeju Varaždin održavaju od 9. do 12. rujna ove godine. Autor koncepcije projekta 20. Dana performansa je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a suradnici na projektu su ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Otvorenje izložbe održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava u Izložbenom salonu, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazi po 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.