Cijepljenje pasa ipak još ove godine potrebno, sljedeće cijepljenje ide po uputi proizvođača cjepiva

J.Š./ Varaždinske vijesti | 6.2.2021. u 12:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon objave Udruge Prijatelji Životinja da je donesena odluka kako cijepljenje pasa nije obavezno svake godine pitali smo Ministarstvo poljoprivrede od kada vrijede nova pravila i što to konkretno znači u praksi za sve vlasnike pasa.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan datum do kada traje imunost u skladu sa uputom proizvođača cjepiva.

- Sljedeće cijepljenje ide po uputi proizvođača cjepiva - kažu. Dodaju da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obveza vlasnika psa.

- U slučaju da posjednik ne dozvoljava cijepljenje svog psa, a rok za ponovno cijepljenje je istekao, veterinar o tome obavještava nadležnog veterinarskog inspektora, koji je dužan provesti nadzor i daljnje postupanje. Ono što je najvažnije je zaštita zdravlja kako kućnih ljubimaca tako i javnog zdravlja i stoga je nužno provedba cijepljenja - navode.

- Cijepljenje pasa rade ovlašteni veterinari, koji očitavaju mikročip, vrše identifikaciju psa u Upisniku kućnih ljubimaca i u Putovnici za kućne ljubimce te provjeravaju datum zadnjeg cijepljenja životinje - kažu iz Ministarstva dodajući da je praksa takva da svi psi najkasnije 90 dana od dana štenjenja moraju biti označeni mikročipom i upisani u Upisniku kućnih ljubimaca koji se vodi u obliku propisanog računalnog programa (LYSACAN).

Upisnik kućnih ljubimaca pasa sadrži slijedeće podatke: identifikacijski broj mikročipa, datum aplikacije mikročipa, broj putovnice, datum izdavanja putovnice, ime i prezime vlasnika, OIB, ime psa, datum štenjenja, pasminu, spol, datum cijepljenja, naziv cjepiva, serijski broj cjepiva, ulicu i kućni broj, mjesto i drugo. Prilikom prvog cijepljenja i označavanja psa, vlasniku se izdaje Putovnica za kućne ljubimce koja također sadrži sve te podatke.

Na pitanje kako će vlasnik svog psa znati koliki je rok valjanosti cjepiva odgovoraju da vlasnik može vidjeti datum do kada traje imunost cjepiva za bjesnoću u Putovnici za kućne ljubimce svog psa u rubrici Datum cijepljenja/Vrijedi od/do.

- Prilikom cijepljenja psa protiv bjesnoće, ovlašteni veterinar u Središnji upisnik pasa i u Putovnicu za kućne ljubimce, upisuje naziv cjepiva, serijski broj cjepiva i datum do kada traje imunost - kažu.

Dodaju da su svi veterinari obavješteni da se od ove godine kreće s upisom sljedećeg obveznog cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

- Svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće. Između ostaloga Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane izdala je Uputu prema kojoj su veterinari dužni vlasnike životinja upoznati s karakteristikama i načinom primjene svih dostupnih cjepiva na tržištu Republike Hrvatske. Rok valjanosti cijepljenja i moguće opcije primjenjuju se sukladno uputi proizvođača cjepiva. Ukoliko se primjenjuju cjepiva koja prema uputi proizvođača zahtijevaju docjepljivanje u određenom vremenskom razdoblju, vlasnika životinje potrebno je upozoriti na strogo poštivanje propisanih rokova - objašnjavaju.

Označeno u