Erasmus projekt u IV. OŠ: Ideje i iskustva o važnosti planinarenja i mentalnog zdravlja Foto: IV. OŠ Varaždin

Erasmus projekt u IV. OŠ: Ideje i iskustva o važnosti planinarenja i mentalnog zdravlja

vv | 11.10.2023. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Cilj Erasmus projekta THe WELL je  promicanje mentalnog zdravlja, dobrobiti i svjesnosti kroz planinarenje i Mindfulness

Učenici IV. osnovne škole Varaždin, članovi Hrvatskog planinarskog društva MIV Varaždin, imali su priliku podijeliti svoja iskustva s planinarenja i Mindfulnessa pred inozemnim gostima i partnerima iz Erasmus projekta THe WELL.

Cjelokupni događaj odvijao se u dvorani hotela Turist u Varaždinu. Mladi planinari koji su svojim riječima prenijeli svoja iskustva bili su Fran Mintas, Kudelić Juraj, Ilčić Mihael, Ivan Liber, Julijana Šambar i Roza Golubić, a njihove priče otvorile su vrata.

Erasmus projekt THe WELL okupio je ukupno 42 sudionika iz Portugala, Rumunjske, Irske i Češke te iz Hrvatske, predstavljanih od strane učenika IV. osnovne škole Varaždin. Cilj projekta je promicanje mentalnog zdravlja, dobrobiti i svjesnosti kroz planinarenje i Mindfulness, a ovaj susret bio je prilika za dijeljenje različitih pristupa, ideja i iskustava.

Well311.jpg

Osim učenika, predavanje na temu "Dobrobiti planinarenja i Mindfulnessa" održale su učiteljice Dijana Gašparac i Sofija Fruk. U svom izlaganju, istaknule su početke planinarskih aktivnosti u IV. osnovnoj školi, organizirane izlete te posebno istaknule značaj Male planinarske škole kroz koju učenici prolaze i uče kroz 30 sati teorije.

Gosti, većinom učitelji i ravnatelji, bili su izrazito zadovoljni temom i energijom koju su vidjeli kod učenika i učitelja. Na događaju je naglašena i iznimno kvalitetna suradnja s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS), a predavačice su ukazale na važnost planinarenja za mentalno i fizičko zdravlje djece.

Kroz ovakve inicijative, škole i učitelji stvaraju mostove između različitih kultura i promiču važne životne vještine koje će oblikovati budućnost mladih generacija.

Tekst: mr.sc. Alen Runac, prof., predsjednik ZSUGV