Četvrt stoljeća koncerta "Kroz generacije" na Danima ludbreške Svete nedjelje

vv | 29.8.2023. u 16:24h | Objavljeno u Društvo
Jučerašnja večer bila je rezervirana za prepoznatljiv događaj u sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje. Riječ je o 25. koncertu "Kroz generacije" koji je najstariji kulturni događaj manifestacije, a kojeg organizira Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg.


Rijetki se gradovi u Hrvatskoj mogu pohvaliti koncertom koji se održava četvrt stoljeća, a koji svake godine okuplja bivše i sadašnje učenike ludbreške glazbene škole, polaznike srednjih glazbenih škola koji su potekli iz ludbreškog kraja te glazbenike i profesore koji su završili akademiju.

- Koncert zato i nosi naziv koji nosi, jer uvijek nastojimo predstaviti taj neki presjek generacija. Ludbreg očito ima dobru podlogu što se tiče glazbenog obrazovanja jer imamo puno glazbenika koji su krenuli iz Ludbrega, a danas sviraju u velikim orkestrima i ansamblima. Drago nam je i da ludbreška glazbena škola ima puno zainteresiranih učenika što se najbolje vidi u činjenici da se Puhački orkestar grada Ludbrega popunjava upravo s tim mladim glazbenim nadama. - istaknuo je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje "D. Novak", Branko Dijanošić.

U ovogodišnje izvođače upisalo se dvanaest glazbenika. Nastup na koncertu "Kroz generacije" po prvi puta je zabilježio David Sovar na trubi.

Uz njega, sad već kao iskusni izvođači nastupili su Martin Zdelar na saksofonu, talentirana glazbenica Dora Pretković, Julijan Martinčević na klaviru kao pratnja izvođačima, zatim Alen Vađunec na trubi, braća Lovro i Fran Povijač na trombonu i horni, Marcel Dodlek, Vita Murat i Silvija Novak na klaviru, na tubi Vedran Vađunec koji je ponovno stao na ludbrešku pozornicu nakon nekoliko godina pauze te sopranistica Dubravka Krušelj Jurković.

kroz generacije 4

kroz generacije 1

kroz generacije 5

- Prekrasan je uvijek osjećaj vratiti se u Ludbreg. Prva dva koncerta održala sam sama kad sam krenula na studij u Zagreb. Publika je uvijek vjerna, podržavaju nas, još kad smo bili klinci kao ovi koji danas nastupaju pa i sad kad smo malo stariji - kaže Dubravka Krušelj Jurković.

kroz generacije 3

Ona je svoj glazbeni put započela kao harmonikašica u ludbreškoj glazbenoj školi kod učitelja Marijana Horvatića. Potom upisuje srednju glazbenu školu u Varaždinu, a godinu dana kasnije i solo pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. Studij nastavlja u Zagrebu i Beču. Deset godina bila je vanjski suradnik u zagrebačkom HNK, a sad već 15 godina radi kao profesorica na glazbenom učilištu. No, uvijek s veseljem prati rad ludbreških mladih glazbenika.

- Mi smo nekad bili stisnuti u jednoj maloj prostoriji, danas su osim prostora tu i profesori i nastavnici, vidi se lijep napredak i razvoj. - zaključuje Dubravka Krušelj Jurković.

Za kraj napomenimo i kako se koncert po prvi puta održao u obnovljenoj dvorani Centra za kulturu i informiranje "D. Novak", u kojoj je podršku glazbenicima iskazalo stotinjak gostiju. Vjerujemo kako im je to najveća nagrada i motivacija za nastavak u istom smjeru, a dodatan plus je bio i veliki pljesak kojim ih je publika oduševljeno ispratila.