Centar za edukaciju potrošača donosi praktične savjete kako spriječiti bacanje hrane tijekom blagdana

Varaždinske vijesti | 22.12.2019. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

Uoči nadolazećih blagdana Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi praktične savjete kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu.

Jeste li ikada pomislili da bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacamo novac u kantu? Stvaranjem prehrambenog otpada zbog, na primjer, nepravilnog skladištenja, istovremeno bacamo i novac. Donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu .

Prijedlog 1: Planirajte obroke Glavni razlog za 43 % slučaja kada bacamo hranu jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ako ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Evo nekoliko savjeta o tome kako planirati tjedni jelovnik i obroke, te kako sastaviti popis za kupovinu.

Prijedlog 2: Kupujte promišljeno Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo. Evo nekoliko jednostavnih savjeta o izbjegavanju prekomjerne kupnje, kako biste uštedjeli novac i bacali manje hrane. Ne kupujte na prazan želudac Nemojte ići kupovati hranu ukoliko ste gladni, jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupovinu. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“ Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Prijedlog 3: Mudro spremajte hranu. Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod
kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Prijedlog 4: Iskoristite ostatke hrane. Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere – počevši od nule – ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

Prijedlog 5 : Donirajte – u vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi . Učinite dobro djelo!


Projekt „Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane“ sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom, te će podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u kućanstvima okrenuti doprinos smanjenju okolišnog i društvenog tereta na globalnoj razini.


U nadi da ćemo zajedničkim snagama realizirati ovaj projekt važan za cjelokupno potrošačko društvo