CENTAR DOSTI Međimurje dobilo suvremen prostor za podršku osobama s invalidnošću

VV | 3.12.2023. u 16:55h | Objavljeno u Društvo

Simboličnim presijecanjem vrpce, novi Centar za podršku osobama s invalidnošću, vrijedan 2.282.984 eura, otvorila je Melanija Krčmar.

U Podturnu, u Međimurskoj županiji, u četvrtak, 30. studenog, otvoren je novi Centar za pružanje usluga u zajednici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Centar će osnaživati osobe s invalidnošću na putu njihove pune integracije u zajednicu, kapacitetom za boravak 20 osoba u poludnevnom ili dnevnom boravku te širokim spektrom usluga od niza oblika fizikalne terapije do društvenih aktivnosti kojima se jačaju i razvijaju socijalne vještine. Za Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije ovo je povijesni dan, kao i za cijeli naš kraj, jer je uspješno proveden još jedan veliki projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, ukupne vrijednosti 2.282.984 eura (odnosno oko 17.200.000 kuna).

Projekt, kojemu je DOSTI bio nositelj, a Međimurska županija i Općina Podturen partneri, započet je u srpnju 2018. godine s ciljem unaprjeđenja socijalne infrastrukture namijenjene osobama s invalidnošću. Aktivnosti Centra DOSTI prevenirat će institucionalizaciju osoba s tjelesnom invalidnošću. Simboličnim presijecanjem vrpce, novi Centar otvorila je Melanija Krčmar.

 „Centar je osmišljen za pružanje usluga osobama s tjelesnom invalidnošću, prvenstveno osobama starije životne dobi bez podrške, bez zaposlenja, dakle osobama koje su ostale zatvorene u svoja četiri zida. Zahvaljujemo partnerima Međimurskoj županiji i Općini Podturen, te donatorima i svima koji su pomogli u ostvarenju ovoga cilja koji znači novo poglavlje u podršci osobama s invalidnošću“, naglasila je na svečanosti otvorenja Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom, dok je načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović uz zahvalu svima koji su pružili podršku projektu,  poručio korisnicima: „Neka vam ova zgrada bude svjetionik nade i izvor novih mogućnosti za sve nas.“

Župan Matija Posavec osvrnuo se na razvojnu snagu Međimurja koja se prelijeva na pomoć ranjivim skupinama: „Ova je zgrada simbol zajednice koja je snažna onoliko koliko brine za svoju najslabiju kariku. Nije presudan sjaj zgrade ni koliko je u nju novca uloženo, već je bitno da bude ona dom u punom smislu te riječi“, rekao je župan, istaknuvši da će Međimurska županija i u godinama koje su pred nama davati maksimalnu podršku udrugama koje okupljaju osobe s invalidnošću te da naša zajednica snagu pokazuje i skorim otvorenjem novog Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, kao i gradnjom nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, te projektom centra za starije i nemoćne osobe koji će se podići u Nedelišću.

Centar DOSTI prostire se na neto površini od 882 kvadratna metra, te na tri kata ima prostore za razne oblike fizikalne terapije s bazenom, prostor za treniranje, blagovaonicu, kuhinju opremljenu sukladno sustavu HACCP-a, senzornu sobu, kupaonice, garderobe, tri sobe za odmor i druge funkcionalne prostore. Uz kineziologa i fizioterapeuta korisnicima će na raspolaganju biti logoped, socijalni radnik, psiholog,  te voditelj Centra za pružanje usluga u zajednici DOSTI.

Svečanosti otvorenja prisustvovali i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, zatim pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, Općine Vratišinec Mihalel Grbavec, Općine Belica Zvonimir Taradi, Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, predstavnici drugih općina te predstavnici izvođača radova, Hrvatskog zavoda za socijalni rad Čakovec, te predstavnici Crkve biskup Bože Radoš, povjerenik za pastoral osoba s invalidnošću pri Varaždinskoj biskupiji Leonardo Šardi i župnik Župe u Podturnu Josip Pivar.