CARSTVO BAZGE U SELNIKU Mirisna bazga njihova je inspiracija i način života Foto: Luka Šalamun

CARSTVO BAZGE U SELNIKU Mirisna bazga njihova je inspiracija i način života

| 20.10.2025. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Priča o bazgi je priča o Hipokratu, starogrčkom liječniku koji je ovu biljku smatrao “lijekom za sve bolesti”. To je priča i o Keltima, drevnom narodu koji je bazgu cijenio zbog njene ljekovitosti, a smatrali su je i simbolom ciklusa rođenja i smrti te su njene grančice nosili kao zaštitu od zlih sila. Bazga je od davnina poznata kao “sveto drvo” koje je, prema engleskom i skandinavskom folkloru, čuvala Majka Božica/Elder Mother (bazga - eng. elder), a u magičnom svijetu Harryja Pottera čarobni štapić profesora Dumbledorea bio je izrađen upravo od drveta bazge.

Sve ove priče slile su se u jednu među stablima bazge na imanju OPG-a Štefanec u Selniku kod Maruševca, gdje je ova izvanredna biljka, kako ističu Damir Štefanec i Andreja Bader, za njih postala inspiracija i način života.

Sve je počelo prije 14 godina kad je Damir prilikom obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Austriji ugledao voćnjake bazge, što ga je začudilo jer je bazgu smatrao uglavnom grmolikom, samoniklom biljkom. To ga potaknulo na prikupljanje informacija o bazgi, a godinu dana kasnije kupio je i prve sadnice u Austriji.

- Ranije sam znao samo za žuti sirup od cvijeta bazge koji je radila i moja mama. Taj smo sok pili ljeti i bio je jako ukusan. No, u Austriji i Mađarskoj bazga se sadi na velikim površinama, a primjena je jako široka – od prehrambene i tekstilne, ali i kozmetičke industrije do farmaceutike. Od bazge se koristi sve - korijen, kora, list, cvijet i plod, što je rijetkost – naglasio je Damir.

On sam, ali i čitava obitelj tijekom godina naučili su puno o svestranosti bazge.

Kakvo se bogatstvo krije u crnim bobicama, kako su postigli da se njihovi sirupi i ocat okite šampionskim titulama, kakve još novitete nude na svom OPG-u, koji su im planovi za budućnost te kako su svoje mirisno carstvo prilagodili zahtjevima modernog agroturizma, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...