Čarobni ritam prirode u Slugovinama: Škola za život uz drveće, potoke i jastrebove Foto: Udruga Abeceda

Čarobni ritam prirode u Slugovinama: Škola za život uz drveće, potoke i jastrebove

I.D./Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 20:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kurikularna reforma i "Škola za život" na zanimljiv se način provode u idiličnom prostoru Edukativno-rekreacijskog centra (ERC) Slugovine u Seketinu.

Naime, Županijska udruga učitelja Abeceda dobila je suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt "Čarobni ritam prirode" koji prati Školu za život te pomaže odgojiteljima i učiteljima u ostvarivanju programskih sadržaja koji se često temelje na promatranju prirode i aktivnom boravku na svježem zraku.

Učenje o prirodi

Osnovni cilj projekta je neposredno učenje o prirodi i upoznavanje njenih vrijednosti, a osim nastave prirode i društva, razrađene su i terenska nastava, nastava tjelesno-zdravstvene kulture, likovne i glazbene kulture te hrvatskog jezika. Voditelj i autor projekta je Darko Meštrić, učitelj mentor, a volonterski se uključuju i drugi članovi udruge.

Projekt obuhvaća zornu nastavu u ERC-u Slugovine, koji je smješten devet kilometara južno od Varaždina, na području općine Sveti Ilija.

slugovine__1_.jpg

- Potoci, izvor vode, ušće, bara i listopadno drveće te razne biljke, jastrebovi koji u ovoj pitomoj kotlini imaju svoje stanište, a u potoku se može pronaći zeleni riječni rak i jedna posebno rijetka vrsta rakušaca koji žive u čistim vodama potoka... - nabraja nam Darko Meštrić tek dio prirodnog bogatstva do kojeg je vrlo lako doći uređenim i asfaltiranim putovima.

Bogata priroda i raznovrsni sadržaji pružaju dobre mogućnosti za izvanučioničnu nastavu osnovnoškolaca, posebno za učenike nižih razreda, čiji program odabiru sami učitelji u dogovoru s Udrugom Abeceda.

- U sklopu projekta ostvaruju se i sadržaji poput orijentacije u prirodi, vode u zavičaju, biljni i životinjski svijet uz vode tekućice i stajaćice, povezanost grada i sela, gospodarstvo zavičaja, razlike sela i grada i slično, dok se na velikoj pozornici mogu izvesti nastavne jedinice iz glazbene kulture. Moguće je slikati pejzaž ili opisivati krajolik u nastavi hrvatskoga jezika. Neizostavna je i nastava tjelesno-zdravstvene kulture i igra na livadi, a na terenu postoji igralište za badminton, graničar, nogomet i odbojku - pojašnjava Meštrić.

slugovine_-_Nastava_likovne_kulture.jpg

Za kvalitetniju nastavu

Udruga Abeceda već 15 godina povezuje učitelje razredne nastave Varaždinske županije kako bi organizirali sadržaje primjerene za učenike nižih razreda. Dobro surađuju i s Općinom Sveti Ilija te Rekreativno-sportskom udrugom Seketin, zahvaljujući kojima u Centru ima pitke vode i struje, izgrađen je sanitarni čvor te su uređena dva velika parkirališta. Od početka proljeća pa sve do kraja jeseni ovaj krajolik posjete mnoge organizirane skupine djece predškolske dobi, razne udruge i brojni ljubitelji prirode.

slugovine__2_.jpg

- U Varaždinskoj županiji, ali i u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nema takvog sadržaja, takve jednostavne i korisne destinacije, koja gotovo u cijelosti zadovoljava sve ciljeve i odgojno-obrazovne zadaće vezane za nastavu prirode i društva, od predškolske dobi djece pa do 4. razreda osnovne škole - ističe Meštrić i dodaje da je udruga dosad realizirala mnoge projekte od kojih su najznačajniji bili "Kultura u prirodi" i "Gumi-gumi", a koje je financirala Varaždinska županija.

Usto, unatrag nekoliko godina, udruga u suradnji s OŠ "Vladimir Nazor”"iz Svetog Ilije provodi i hvalevrijedan projekt "Obitelj, priroda i sport", čiji je cilj poticanje boravka roditelja i djece u prirodi, navikavanje na zajedničke sportske susrete te razvijanje pozitivnog odnosa prema zaštiti prirode.

slugovine__5_.jpg

- Vjerujem da ovi projekti, a posebno "Čarobni ritam prirode", mogu doprinijeti kvaliteti nastave te potaknuti djecu na aktivniji boravak u prirodi i učenje o njoj. Sretan sam što su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznali ovaj projekt te dali suglasnost za njegovu provedbu - naglasio je Meštrić.

slugovine__3_.jpg

slugovine__4_.jpg