CARDIAB PROTECT Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike Foto: Ilustracija/Arhiva VV

CARDIAB PROTECT Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike

VV | 13.6.2022. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

U Parku boutique hotelu u Varaždinu u utorak 14. lipnja u 10 sati održat će se uvodna konferencija projekta "CARDIAB PROTECT“, za čiju je provedbu Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije prije dva mjeseca sklopio ugovor s Ministarstvom zdravstva, vrijedan 494.709,18 kuna i koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2.

Cilj projekta je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Nositelj projektnih aktivnosti je županijski Zavod, a partneri Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinska županija.

- Od ideje do realizacije prošlo je nešto više od dvije godine. U međuvremenu se dogodila Covid pandemija i tim više mi je drago da sada imamo financijsku potporu za rad na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, budući su one silom prilika pale u drugi plan u proteklom razdoblju. Zapravo, u pozadini prijave ovog projekta stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti – prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja. Još 2018. godine pokrenuli smo u Zavodu savjetovalište za prevenciju rizika povezanih s prehranom, a Županija je osiguravala sredstva za ugovaranje vanjskog suradnika – nutricioniste koji nam je nedostajao u timu. Ideja je tada bila da se povežemo s Domom zdravlja i OB Varaždin te osiguramo konzultantske usluge iz područja kardiologije, dijabetologije, fizikalne medicine i kineziologije kako bi osobe koje boluju od srčanožilnih bolesti, dijabetesa tipa 2, debljine mogli na jednom mjestu dobiti integriranu podršku u vidu škole mršavljenja, nepušenja, promjene prehrane i savjete oko uvođenja fizičke aktivnosti te pitanja mentalnog zdravlja - kaže mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva,
subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti, koja je ujedno i voditeljica projekta i Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu koja je u sklopu Zavoda.

Projekt traje od 30. ožujka ove godine do 30. rujna 2023. i u tom razdoblju nastat će niz edukativnih materijala koji će služiti i kao alati za daljnji rad stručnjacima iz Zavoda.

- Održat će se šest različitih tematskih okruglih stolova, 30-tak radionica i jedna dvodnevna konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji. Materijali i edukacije su namijenjeni za različite ciljane skupine: djecu i mlade, odrasle, kronične bolesnike, trudnice, osobe starije životne dobi. Naš partner, Dom zdravlja, priprema materijale namijenjene trudnicama i dojiljama te ženama koje se pripremaju za trudnoću, a kao rezultat projekta bit će dostupan i online tečaj za tu specifičnu skupinu, u vidu niza tematskih emisija. Smatramo da su trudnice i žene koje planiraju trudnoću važna ciljna skupina za promociju zdravlja i prevenciju bolesti jer se promjenama životnog stila prije i za vrijeme trudnoće, posredstvom epigenetskih mehanizama, transgeneracijski preventivno djeluje, a ta je skupina ujedno i vrlo motivirana za bihevioralne promjene. 

Druga važna skupina za promicanje zdravlja su djeca vrtićke dobi, jer se u toj dobi stječu navike i stavovi o zdravlju - njih ćemo obuhvatiti zdravstveno-odgojnim pričama- slikovnicama u vidu radionica u vrtićima i u svrhu toga ćemo dati izraditi specifične lutke – likove iz priča te tako već provjerenu metodu u radu s djecom podignuti na jednu višu razinu - istrknula je Stipešević Rakamarić.

U projektu se planiraju i radionice o prevenciji pothranjenosti i pretilosti kod osoba starijih od 65 godina, s ciljem podizanja kvalitete njihovog života i dodavanja godina životu. 

Radionice na ovu i razne druge teme, poput važnosti regulacije šećera i masnoća u krvi, visokog tlaka putem prehrane i fizičke aktivnosti, o antropometriji, nordijskom hodanju, pripremi zdravih obroka i slično održavat će se u malim grupama od po 10 osoba, a javnozdravstvenim kampanjama ćemo obuhvatiti opću populaciju. Planira se i natječaj za najbolje likovne radove na temu pušačke ovisnosti i nepušenja u školama pri čemu će najbolji radovi biti nagrađeni i publicirani u brošuri. U planu je i održavanje tečaja/seminara za kuhare u javnim ustanovama i školama o pripremi zdrave hrane.

Projekt je sveobuhvatan po pitanju populacije i tema, ali njegova specifična vizija je umrežavanje i postizanje značajnijeg iskoraka u prevenciji debljine i uspostavi ambulantno- savjetovališnih usluga kardiovaskularne rehabilitacije i prevencije.

- Zbog toga na istoimenoj konferenciji u rujnu ove godine planiramo okupiti eminentne stručnjake iz tog područja. Prve radionice se održavaju već ove srijede, 15. lipnja. U projekt će kontinuirano biti uključeni i studenti Sveučilišta Sjever – smjer sestrinstvo i učenici srednjih škola medicinskih usmjerenja te članovi raznih zdravstvenih udruga - najavila je.