CARDIAB PROTECT Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike Foto: Ilustracija/Arhiva VV

CARDIAB PROTECT Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike

VV | 13.6.2022. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

U Parku boutique hotelu u Varaždinu u utorak 14. lipnja u 10 sati održat će se uvodna konferencija projekta "CARDIAB PROTECT“, za čiju je provedbu Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije prije dva mjeseca sklopio ugovor s Ministarstvom zdravstva, vrijedan 494.709,18 kuna i koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2.

Cilj projekta je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Nositelj projektnih aktivnosti je županijski Zavod, a partneri Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinska županija.

- Od ideje do realizacije prošlo je nešto više od dvije godine. U međuvremenu se dogodila Covid pandemija i tim više mi je drago da sada imamo financijsku potporu za rad na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, budući su one silom prilika pale u drugi plan u proteklom razdoblju. Zapravo, u pozadini prijave ovog projekta stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti – prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja. Još 2018. godine pokrenuli smo u Zavodu savjetovalište za prevenciju rizika povezanih s prehranom, a Županija je osiguravala sredstva za ugovaranje vanjskog suradnika – nutricioniste koji nam je nedostajao u timu. Ideja je tada bila da se povežemo s Domom zdravlja i OB Varaždin te osiguramo konzultantske usluge iz područja kardiologije, dijabetologije, fizikalne medicine i kineziologije kako bi osobe koje boluju od srčanožilnih bolesti, dijabetesa tipa 2, debljine mogli na jednom mjestu dobiti integriranu podršku u vidu škole mršavljenja, nepušenja, promjene prehrane i savjete oko uvođenja fizičke aktivnosti te pitanja mentalnog zdravlja - kaže mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva,
subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti, koja je ujedno i voditeljica projekta i Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu koja je u sklopu Zavoda.

Projekt traje od 30. ožujka ove godine do 30. rujna 2023. i u tom razdoblju nastat će niz edukativnih materijala koji će služiti i kao alati za daljnji rad stručnjacima iz Zavoda.

- Održat će se šest različitih tematskih okruglih stolova, 30-tak radionica i jedna dvodnevna konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji. Materijali i edukacije su namijenjeni za različite ciljane skupine: djecu i mlade, odrasle, kronične bolesnike, trudnice, osobe starije životne dobi. Naš partner, Dom zdravlja, priprema materijale namijenjene trudnicama i dojiljama te ženama koje se pripremaju za trudnoću, a kao rezultat projekta bit će dostupan i online tečaj za tu specifičnu skupinu, u vidu niza tematskih emisija. Smatramo da su trudnice i žene koje planiraju trudnoću važna ciljna skupina za promociju zdravlja i prevenciju bolesti jer se promjenama životnog stila prije i za vrijeme trudnoće, posredstvom epigenetskih mehanizama, transgeneracijski preventivno djeluje, a ta je skupina ujedno i vrlo motivirana za bihevioralne promjene. 

Druga važna skupina za promicanje zdravlja su djeca vrtićke dobi, jer se u toj dobi stječu navike i stavovi o zdravlju - njih ćemo obuhvatiti zdravstveno-odgojnim pričama- slikovnicama u vidu radionica u vrtićima i u svrhu toga ćemo dati izraditi specifične lutke – likove iz priča te tako već provjerenu metodu u radu s djecom podignuti na jednu višu razinu - istrknula je Stipešević Rakamarić.

U projektu se planiraju i radionice o prevenciji pothranjenosti i pretilosti kod osoba starijih od 65 godina, s ciljem podizanja kvalitete njihovog života i dodavanja godina životu. 

Radionice na ovu i razne druge teme, poput važnosti regulacije šećera i masnoća u krvi, visokog tlaka putem prehrane i fizičke aktivnosti, o antropometriji, nordijskom hodanju, pripremi zdravih obroka i slično održavat će se u malim grupama od po 10 osoba, a javnozdravstvenim kampanjama ćemo obuhvatiti opću populaciju. Planira se i natječaj za najbolje likovne radove na temu pušačke ovisnosti i nepušenja u školama pri čemu će najbolji radovi biti nagrađeni i publicirani u brošuri. U planu je i održavanje tečaja/seminara za kuhare u javnim ustanovama i školama o pripremi zdrave hrane.

Projekt je sveobuhvatan po pitanju populacije i tema, ali njegova specifična vizija je umrežavanje i postizanje značajnijeg iskoraka u prevenciji debljine i uspostavi ambulantno- savjetovališnih usluga kardiovaskularne rehabilitacije i prevencije.

- Zbog toga na istoimenoj konferenciji u rujnu ove godine planiramo okupiti eminentne stručnjake iz tog područja. Prve radionice se održavaju već ove srijede, 15. lipnja. U projekt će kontinuirano biti uključeni i studenti Sveučilišta Sjever – smjer sestrinstvo i učenici srednjih škola medicinskih usmjerenja te članovi raznih zdravstvenih udruga - najavila je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci