Srednja škola "Arboretum Opeka"

Čak trećina učenika Srednje škole “Arboretum Opeka” u projektu Erasmus+

| 28.11.2017. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

Izložbom kaktusa i orhideja, prodajnom izložbom adventskih vijenčića, izložbom malih životinja te stručnim predavanjima i radionicama, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan protekli je tjedan obilježila drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Prema riječima ravnateljice škole mr.sc. Rajke Tršinski, cilj održanih aktivnosti bio je posjetiteljima približiti zanimanja za koja se obrazuju njihovi učenici, odnosno predstaviti im brojne mogućnosti koje nudi strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Usto, tom je prilikom predstavljen i projekt Erasmus+ “Znanjem za bolje sutra” vrijedan 161.608 eura čiji je nositelj upravo Srednja škola “Arboretum Opeka”.

kuh

Provodi se u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom Križevci te Srednjom školom Petrinja, a cilj mu je poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, stjecanje i povećanje stručnih kompetencija te povezivanje obrazovnog sektora i tržišta rada. U projekt je uključeno ukupno 69 učenika, šest nastavnika poljoprivredne struke te jedan suradnik u nastavi.

- Projekt Erasmus + na školi zapravo provodimo već treću godinu, a našim učenicima i nastavnicima omogućava odlazak na stručno usavršavanje u inozemstvo. Konkretno, projekt “Znanjem za bolje sutra” traje godinu dana, od 1. srpnja 2017. do 1. srpnja 2018. i već su dvije grupe od po osam učenika boravile u inozemstvu. Učenici koji se školuju za smjer poljoprivredni tehničar opći i veterinarski tehničar bili su dva tjedna u Sloveniji, a učenici smjera veterinarski tehničar proveli su dva tjedna u Poljskoj. Iduća grupa od desetak učenika smjer kuhari ide u Frankfurt, dok iduće godine učenici smjera cvjećari idu u Nizozemsku, a učenici smjera voćarstvo/vinogradarstvo u Italiju. Inače, s učenicima uvijek u pratnji ide i jedan nastavnik - pojasnila je ravnateljica škole.

vijenc

Dodaje da je za učenike koji odlaze u inozemstvo predviđena isključivo praktična nastava, ne i teorijski dio, a organiziran je i kulturološki sadržaj. Ravnateljica pritom ističe da djeca, osim što imaju prilike vidjeti i naučiti nešto novo, uče biti samostalni i odgovorni.

Marina Šmidlehner, voditeljica projekta, ističe pak kako je projektom Erasmus+ u ove tri godine trajanja obuhvaćeno više od stotinjak učenika, odnosno čak jedna trećina učenika škole.

- U projektu pretežno sudjeluju učenici od drugog do četvrtog razreda, a kriteriji za odabir su uspjeh u školi te se piše motivacijsko pismo. Interes učenika postoji, no neki se boje stranog jezika pa onda njih recimo šaljemo u Sloveniju - navela je voditeljica projekta dodavši da dogodine projektom namjeravaju obuhvatiti i učenike koji se školuju za pomoćna zanimanja, odnosno za pomoćnog vrtlara te pomoćnog kuhara i slastičara.

arbore kaktus

Ove su godine u projekt pak po prvi puta uključeni i nastavnici. Dio njih već je bio na desetodnevnom usavršavanju u Frankfurtu u području voćarstva i vinogradarstva, dok u travnju u Srednju školu “Arboretum Opeka” stiže grupa učenika iz Slovenije. - U našoj je školi na praksi dosad bilo dvadesetak učenika iz Slovenije, Slovačke i Švedske te jedan nastavnik na stručnom usavršavanju - napomenula je M. Šmidlehner, dok je ravnateljica škole istaknula kako su i učenici iz inozemstva koji dolaze u Srednju školu “Arboretum Opeka” te učenici škole koji odlaze na praksu u inozemstvo oduševljeni novim iskustvom.

- Po povratku u školu, naši učenici Nastavničkom vijeću u skladu s projektom moraju prezentirati gdje su bili, što su radili i naučili, i izuzetno mi je drago što su svi redom oduševljeni. Uvijek ih pitam bi li ponovili to iskustvo i svi do jednog kažu da bi to rado učinili - zadovoljna je R. Tršinski.

rajka

Jedan od učenika koji se nedavno vratio s prakse u Poljskoj je i Adonis Vrček, učenik trećeg razreda smjera veterinarski tehničar. Zajedno s kolegama iz škole snimio je i film u kojem su prezentirali sve što su doživjeli.

- Bilo je to jedno predivno iskustvo, neusporedivo s bilo čime. Naučili smo mnogo toga, a mislim da smo se razvili i kao veterinarski tehničari i kao mladi ljudi - naveo je Adonis ukazavši i na razlike između dvije škole. - U Poljskoj je način školovanja organiziran drugačije nego u našoj školi. Primjerice, ondje učenici na praksu odlaze u obližnje utočište za životinje gdje smo vidjeli mnogo operacija, no nemaju svoju farmu i životinje kao naša škola. Usto, praksu imaju samo jedan tjedan tijekom školske godine, a kod nas je tri sata tjedno što znači da imamo više praktičnog rada - ukazao je Adonis koji se nada da će mu se ponovno pružiti prilika da ode na praksu u inozemstvo.

male