Čačić, Martinčević i Pavleković povodom Međunarodnog dana rijeke Drave posjetili park šumu Foto: Varaždinska županija

Čačić, Martinčević i Pavleković povodom Međunarodnog dana rijeke Drave posjetili park šumu

| 24.9.2020. u 15:40h | Objavljeno u Društvo

Svake godine 23. rujna obilježava se Međunarodni dan rijeke Drave sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi učinkovitije zaštite i više razine očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini. Dravsku park šumu jučer su posjetili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević i ravnateljica Javne ustanove „PRIRODA Varaždinske županije“ Jelena Pavleković.

Javna ustanova „PRIRODA“ Varaždinske županije u mandatu župana Čačića po prvi puta je krenula u prijavu i realizaciju projekata iz Fondova Europske unije. Do sada je ukupno prijavila šest projekata od kojih su neki već i realizirani, a ukupna odobrena vrijednost navedenih projekata iznosi preko 3.500.000,00 kuna. Dva projekta vezana su na Dravsku park šumu u Varaždinu čija je vrijednost bespovratnih sredstava dobivenih iz EU gotovo 1.300.000,00 kuna. Projekt uređenja Poučne staze u Dravskoj park šumi je realiziran, a rezultat je poučna staza u sjevernom djelu Dravske park šume u Varaždinu, obnovljena šumska čistina te su postavljeni razni novi sadržaji za posjetitelje. Za drugi projekt u Dravskoj park šumi je u srpnju ove godine potpisan Ugovor i u tijeku su pripremne aktivnosti za provedbu. Javna ustanova sklopila je i partnerske suradnje na projektima s partnerima iz Austrije, Mađarske i Slovenije.  

- Zahvalna sam na velikoj podršci koju dobivam iz Varaždinske županije, to nam je veliki poticaj da se i dalje prijavljujemo na natječaje te da realiziramo sve one projekte koji su nam odobreni. Varaždinska županija puna je prirodnih ljepota, a pomoću projekata posebice onih koji su financirani iz Fondova EU možemo realizirati zaista puno. Ovakvi projekti posebno su važni i za turizam, a poznato nam je da se Varaždinska županija od dolaska župana Čačića nametnula kao jedna od nezaobilaznih destinacija kontinentalnog turizma - naglasila je Pavleković, dok je župan Čačić čestitao ravnateljici na dosad prijavljenim i realiziranim projektima te joj zaželio sreću u daljnjem radu.

Područje uz rijeku Dravu (i njezin pritok Muru) u Hrvatskoj je zaštićeno od 2011. godine u sklopu regionalnog parka Mura-Drava, koji se proteže kroz pet hrvatskih županija i pokriva više od 87 680 ha površine. Također, to je područje i sastavni dio ekološke mreže NATURA 2000, a od 2012. godine je i sastavni dio prekograničnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Drava je rijeka duga 749 km koja povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje. Rijeku Dravu presijecaju 24 hidroelektrane izgrađene u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, zbog čega u Hrvatskoj postoji tek kratka dionica od 300 kilometara njenog slobodnog toka, do ušća u Dunav. Unatoč provedenim zahvatima pregrađivanja i regulacije Drava je danas jedna od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka u srednjoj Europi, koju još uvijek obilježava velika biološka i krajobrazna raznolikost.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci