"Bročko uje za vridne jude“ za bolnice u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli i - Varaždinu! Foto: OB Varaždin

"Bročko uje za vridne jude“ za bolnice u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli i - Varaždinu!

VV | 26.12.2020. u 10:33h | Objavljeno u Društvo

U predblagdansko vrijeme osmišljena je i pokrenuta humanitarna akcija "Bročko uje za vridne jude“, kojom Bračani žele u božićno vrijeme darivanja navući osmjeh zadovoljstva onima kojima je to u ovo vrijeme najpotrebnije, pa je tako njihovo ulje završilo i u varaždinskoj bolnici. 

Maslina je na otocima oduvijek smatrana svetim stablom. Bila je i ostala simbolom života, mira, snage, plodnosti i postojanosti, a ljubav između čovjeka i masline na ovim je prostorima neraskidiva stoljećima. Njezino dragocjeno ulje bilo je ključno za egzistenciju generacijama dalmatinskih obitelji, lišće i komina othranili su stoku, kvalitetno drvo ugrijalo ognjište, a plodovi se nalazili na svakome stolu.

donacija_maslinovo_ulje_brac_3.JPG

Mali je broj Bračana koji nije na neki način vezan uz maslinu. Doslovno svaka obitelj posjeduje maslinik koji se obrađuje generacijama i ostvaruje prihod ulja dostatan za osobne potrebe. U želji da Bračanin daruje ono najvrjednije što je sam svojim rukama proizveo, maslinovo ulje je dar od srca.

Nije bilo potrebno puno vremena da se u ovoj zajedničkoj akciji ujedine svi brački maslinari i pod vodstvom svojih općina i turističkih zajednica osmisle plan kome će darovati svoju proizvedenu zlatnu kap.Jednoglasno je donesena odluka da će dio prikupljenog ulja biti doniran Općoj bolnici Varaždin. Odlukom koordinacijskog tima svih bračkih općina i turističkih zajednica donesena je odluka da se Općoj bolnici Varaždin donira 124 poklon boca.

Na vrijednoj je donaciji zahvalio zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

– Ovo je zaista posebna i hvalevrijedna donacija, stoga od srca zahvaljujem uime svih zaposlenika i bolesnika koji će imati mogućnost konzumirati ovo vrhunsko ulje – naglasio je Poljak.

Donaciju bolnici predao je predstavnik organizatora humanitarne akcije “Bročko uje za vridne jude“ Alen Dimić.

– Uime turističkih zajednica otoka Brača, općina otoka Brača i Grada Supetra želim zahvaliti vama što se primili ovu donaciju, a nama je bila čast i zadovoljstvo što smo mogli skupiti ovo maslinovo ulje. Ljudi su sami donijeli ulje i sami ga zapakirali u boce, zato i jesu različite. Na nekim bočicama su i djeca radila etikete. Bila je to lijepa akcija i drago mi je da sam ja imao tu čast da donaciju dovezem u Varaždin – istaknuo je Dimić.

Na Braču je prikupljeno ukupno 1515 litara ulja koje je donirano bolnicama u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli i Varaždinu.

Označeno u