BRAVO Mališani iz Dječjeg vrtića Varaždin od 2013. godine razvrstavaju komunalni otpad

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.10.2017. u 08:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Zahvaljujući aktivnostima komunalne tvrtke Čistoća, mališani iz Dječjeg vrtića Varaždin od 2013. godine razvrstavaju komunalni otpad i tako čuvaju svoj okoliš i prirodu.

U dječjem vrtiću u Koprivničkoj ulici u Varaždinu, jednom od osam objekata Dječjeg vrtića Varaždin, kako se razvrstava otpad pokazali su Maja, Ela, Lukas, Andrija i Vedran, iz grupe peto i šestogodišnjaka. Kažu da, kad su bili mali nisu znali kako razvrstati otpad, ali da su to naučili. I da su im u tome pomagale tete.

-Još kad su krenuli u jaslice pokazivale smo im svojim primjerom kako razvrstati otpad, a djeca su nas slijedila u stopu. Ako nisu sigurni uvijek pitaju u koji koš treba baciti papir, a u koji plastiku - rekla je teta Josipa Papec, koja s Natašom Petak i Nikolom Habrlinom brine o dvadesetero djece.

U Dječjem vrtiću Varaždin otpad se razvrstava od samog početka uvođenja selektiranja otpada „na kućnom pragu".

-Dobili smo kutije i vreće te tablice kako se selektira otpad i u koju kantu odlaže. Od prvog dana to zajedno radimo i mi i djece, bez obzira koliko su oni mali ili veliki. Sada znaju da papir ide u plavu, plastika u žutu i ostalo u crnu vreću. To je dio našeg ekološkog odgoja - kazao je voditelj objekta u Koprivničkoj, Krešimir Plantak Večerin, te dodao da djeca najčešće uče kroz igru.

-Upravo u njihovoj igri ostaju neki otpaci, od rezanja, ili pak od hrane, od bombona kad je čašćenje. Oni vide da su tri koša i sami pitaju kuda što treba baciti. A kada smo i mi u dilemi, zajedno pogledamo u tablicu i pronalazimo odgovor kuda što baciti, na primjer stiropor u žuti koš za plastiku - ispričao je voditelj objekta koji dodaje da su primijetili da i roditelji sudjeluju u razvrstavanju otpada.

Inače, dječji vrtić Varaždin sa 120 zaposlenih na osam lokacija skrbi o 770 djece, a u objektu u Koprivničkoj o njih 140 u osam odgojnih skupina brinu 22 zaposlena. Suradnjom tvrtke Čistoća s Dječjim vrtićem Varaždin, ali i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, djeca se uče ekološkom razmišljanju. Osim toga, iz tvrtke Čistoća poručuju i da je razdvajanje otpada na „kućnom pragu“ vrlo važno zbog još dviju stvari – smanjenja ukupnih količina miješanog komunalnog otpada, ali i što većeg odvajanja sirovina koje se mogu ponovno obraditi i upotrijebiti.