Branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili lokacije na kojima branili Pakrac i Lipik

| 18.7.2022. u 18:47h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec na pakračko - lipičkom području boravilo je 46 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, većinom pripadnika 2. bojne 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske iz Ivanca, dijelom i 1. varaždinske bojne, koji su se tijekom Domovinskog rata borili na tom ratištu.

Povod posjeta bila je 30. obljetnica odlaska 104. brigade sa zapadnoslavonskog bojišta, i to nakon što su njihove dotadašnje položaje, 6. srpnja 1992. godine, preuzeli pripadnici UNPROFOR - a.

Šumi Zukva, nadomak Pakraca, kod spomen obilježja, odana je počast hrvatskim braniteljima 104. Brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, koji su poginuli u oslobađanju sela Dereza, jednog od najjačih četničkih uporišta u tom dijelu Zapadne Slavonije. U kratkom prisjećanju, Goran Hrašćanec upoznao je nazočne s događanjima na tom dijelu ratišta, te okolnostima same akcije i stradavanja hrvatskih branitelja iz Varaždina, Bjelovara i Čakovca.

Naglasio je kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine, istaknuvši veliku ulogu boraca s varaždinskog, samim time i ivanečkog područja.

Prilikom dolaska u Pakrac, goste su dočekali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, te Jelena Hihlik, ravnateljica i Krešimir Vacek, djelatnik Muzeja grada Pakraca. Potom je kod centralnog spomen obilježja u Pakracu, za sve stradale, položen cvjetni aranžman i zapaljene svijeće, a gostima se, u ime branitelja i gradske uprave, na dolasku zahvalio Miroslav Ivančić, navevši kako su u ovaj grad uvijek dobro došli.

Potom su, uz stručna pojašnjenja magistra arheologije Krešimira Vaceka, na lokalitetu staroga Grada Pakraca, gosti upoznati s njegovom poviješću, a neki su se i odvažili te prošetali povijesnim zidinama, koje se i dalje istražuju. 

Potom je organiziran posjet Muzeju Grada Pakraca, gdje je Jelena Hihlik održala edukativno, i nadasve poučno i zanimljivo, predavanje o povijesti Pakraca, uz 3D projekciju povijesnog Pakraca i obilje memorabilija vezanih uz to područje. Jelena, je također, zamolila sve koji imaju predmete Pakraca iz Domovinskog rata, a voljni su to napraviti, da ih daruju Muzeju. Na taj je način ostvarena suradnja između nje i uglednog ivanečkog fotografa Pjera Jagetića, koji je spreman darovati replike dijela svoje bogate zbirke fotografija napravljenih u Domovinskom ratu. Isto tako, načelno je dogovorena suradnja s ivanečkom udrugom i na drugim projektima, ne nužno vezanim uz Domovinski rat, mahom kolekcionarske naravi, a sve u svrhu povezivanja Pakraca i Ivanca.

pakrac_lipik_22_26d.jpg

Isto tako, tijekom listopada ili studenog u Pakracu će biti prikazan dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, kojeg su, u suradnji s ivanečkom HVIDR-om, snimili ivanečki dragovoljci i veterani, a govori o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, gdje Pakrac zauzima posebno mjesto.

I dok je jedna ekipa razgledavala Muzej, druga je dobila mogućnost da, uz Krešino mentorstvo, izradi stari novac, Slavonskog banovca, te ga, uz simboličnu naknadu, zadrži u trajnom vlasništvu. Nakon Muzeja Grada Pakraca, sljedeći segment programa bio je posjet Muzeju vojne i ratne povijesti, kroz čiju je izuzetno bogatu zbirku eksponata vodio Mario Tušek.

Uslijedila je pauza za ručak, te posjet Lipiku, gdje se, kod njegova spomen obilježja poklonilo prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, kao i hrvatskim braniteljima s područja naše županije, na spomen obilježju koje je 2006. godine izgrađeno na poticaj kneginečkih branitelja, a uz suradnju UDVDR Ogranka Ivanec.

Tijekom posjeta Lipiku, obišle su se neke lokacije po gradu na kojima su bili 'punktovi' tijekom Domovinskog rata.

Na povratku u Pakrac su, uz prisjećanje na 'ratne priče', hrvatski branitelji su obišli rubne dijelove grada u kojima su bile prve linije bojišnice gdje se branio grad od srbo-četničkih snaga; ulicu Gavrinica, zatim Vladikine dvore i ulicu Kalvarija.

U nastavku posjeta, na rubnom dijelu Gavrinice, svoja su sjećanja iznijeli Ljudvek Cikač, te Ivan Sambol, i to točno na mjestu gdje je preživio teško ranjavanje od snajperskog metka, a kod ulaska u naselje Kraguj, na spomen obilježju odana je počast pukovniku Ivanu Sokaču, te izvidnicima Juraju Brleniću i Slavku Smiljanu, poginulima 28.12.1991. godine tijekom akcije „Alfa“.  O tim su događanjima  govorili Goran Hrašćanec i Željko Kočet, koji je bio neposredni sudionik akcije i svjedok pogibije Sokača, Brlenića i Smiljana.

Uslijedio je put selima i zaselcima oslobođenim u VRO Bljesak, do Planinarskog doma Omanovac, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika te su tamo donošene odluke o svim napadnim akcijama na Pakrac, Lipik i okolicu. S te su lokacije neprijatelji imali cijeli kraj 'kao na dlanu' i nakon 30 godina neki su branitelji po prvi puta bili u prigodi uvjeriti se koliko su u inferiornom položaju bili svi koji su sudjelovali u obrani tog područja.

Tijekom povratka, počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je na spomen obilježju na lokaciji Trokut Novska, gdje se poklonilo i pripadnicima HOS-a, kod spomen-ploče posvećene njihovoj žrtvi.

Posjet pakračko – lipičko - novljanskom području, dio je godišnjeg programa UDVDR Ogranak Ivanec, kojime je obilježeno 30 godina od povratka 2. Ivanečke bojne 104. Brigade HV s tog područja.

U organizaciji su sudjelovale i kolege iz ivanečke HVIDR-e, te Podružnice Varaždinske županije, a Poslovna zona Ivanec omogućila je poklon pakete, koji su, upotpunjeni sa sortnim vinima Željka Đurina, zamjenika predsjednika ivanečkih dragovoljaca i veterana, uručeni domaćinima tijekom posjeta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci