Branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili lokacije na kojima branili Pakrac i Lipik

| 18.7.2022. u 18:47h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec na pakračko - lipičkom području boravilo je 46 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, većinom pripadnika 2. bojne 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske iz Ivanca, dijelom i 1. varaždinske bojne, koji su se tijekom Domovinskog rata borili na tom ratištu.

Povod posjeta bila je 30. obljetnica odlaska 104. brigade sa zapadnoslavonskog bojišta, i to nakon što su njihove dotadašnje položaje, 6. srpnja 1992. godine, preuzeli pripadnici UNPROFOR - a.

Šumi Zukva, nadomak Pakraca, kod spomen obilježja, odana je počast hrvatskim braniteljima 104. Brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, koji su poginuli u oslobađanju sela Dereza, jednog od najjačih četničkih uporišta u tom dijelu Zapadne Slavonije. U kratkom prisjećanju, Goran Hrašćanec upoznao je nazočne s događanjima na tom dijelu ratišta, te okolnostima same akcije i stradavanja hrvatskih branitelja iz Varaždina, Bjelovara i Čakovca.

Naglasio je kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine, istaknuvši veliku ulogu boraca s varaždinskog, samim time i ivanečkog područja.

Prilikom dolaska u Pakrac, goste su dočekali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, te Jelena Hihlik, ravnateljica i Krešimir Vacek, djelatnik Muzeja grada Pakraca. Potom je kod centralnog spomen obilježja u Pakracu, za sve stradale, položen cvjetni aranžman i zapaljene svijeće, a gostima se, u ime branitelja i gradske uprave, na dolasku zahvalio Miroslav Ivančić, navevši kako su u ovaj grad uvijek dobro došli.

Potom su, uz stručna pojašnjenja magistra arheologije Krešimira Vaceka, na lokalitetu staroga Grada Pakraca, gosti upoznati s njegovom poviješću, a neki su se i odvažili te prošetali povijesnim zidinama, koje se i dalje istražuju. 

Potom je organiziran posjet Muzeju Grada Pakraca, gdje je Jelena Hihlik održala edukativno, i nadasve poučno i zanimljivo, predavanje o povijesti Pakraca, uz 3D projekciju povijesnog Pakraca i obilje memorabilija vezanih uz to područje. Jelena, je također, zamolila sve koji imaju predmete Pakraca iz Domovinskog rata, a voljni su to napraviti, da ih daruju Muzeju. Na taj je način ostvarena suradnja između nje i uglednog ivanečkog fotografa Pjera Jagetića, koji je spreman darovati replike dijela svoje bogate zbirke fotografija napravljenih u Domovinskom ratu. Isto tako, načelno je dogovorena suradnja s ivanečkom udrugom i na drugim projektima, ne nužno vezanim uz Domovinski rat, mahom kolekcionarske naravi, a sve u svrhu povezivanja Pakraca i Ivanca.

pakrac_lipik_22_26d.jpg

Isto tako, tijekom listopada ili studenog u Pakracu će biti prikazan dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, kojeg su, u suradnji s ivanečkom HVIDR-om, snimili ivanečki dragovoljci i veterani, a govori o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, gdje Pakrac zauzima posebno mjesto.

I dok je jedna ekipa razgledavala Muzej, druga je dobila mogućnost da, uz Krešino mentorstvo, izradi stari novac, Slavonskog banovca, te ga, uz simboličnu naknadu, zadrži u trajnom vlasništvu. Nakon Muzeja Grada Pakraca, sljedeći segment programa bio je posjet Muzeju vojne i ratne povijesti, kroz čiju je izuzetno bogatu zbirku eksponata vodio Mario Tušek.

Uslijedila je pauza za ručak, te posjet Lipiku, gdje se, kod njegova spomen obilježja poklonilo prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, kao i hrvatskim braniteljima s područja naše županije, na spomen obilježju koje je 2006. godine izgrađeno na poticaj kneginečkih branitelja, a uz suradnju UDVDR Ogranka Ivanec.

Tijekom posjeta Lipiku, obišle su se neke lokacije po gradu na kojima su bili 'punktovi' tijekom Domovinskog rata.

Na povratku u Pakrac su, uz prisjećanje na 'ratne priče', hrvatski branitelji su obišli rubne dijelove grada u kojima su bile prve linije bojišnice gdje se branio grad od srbo-četničkih snaga; ulicu Gavrinica, zatim Vladikine dvore i ulicu Kalvarija.

U nastavku posjeta, na rubnom dijelu Gavrinice, svoja su sjećanja iznijeli Ljudvek Cikač, te Ivan Sambol, i to točno na mjestu gdje je preživio teško ranjavanje od snajperskog metka, a kod ulaska u naselje Kraguj, na spomen obilježju odana je počast pukovniku Ivanu Sokaču, te izvidnicima Juraju Brleniću i Slavku Smiljanu, poginulima 28.12.1991. godine tijekom akcije „Alfa“.  O tim su događanjima  govorili Goran Hrašćanec i Željko Kočet, koji je bio neposredni sudionik akcije i svjedok pogibije Sokača, Brlenića i Smiljana.

Uslijedio je put selima i zaselcima oslobođenim u VRO Bljesak, do Planinarskog doma Omanovac, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika te su tamo donošene odluke o svim napadnim akcijama na Pakrac, Lipik i okolicu. S te su lokacije neprijatelji imali cijeli kraj 'kao na dlanu' i nakon 30 godina neki su branitelji po prvi puta bili u prigodi uvjeriti se koliko su u inferiornom položaju bili svi koji su sudjelovali u obrani tog područja.

Tijekom povratka, počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je na spomen obilježju na lokaciji Trokut Novska, gdje se poklonilo i pripadnicima HOS-a, kod spomen-ploče posvećene njihovoj žrtvi.

Posjet pakračko – lipičko - novljanskom području, dio je godišnjeg programa UDVDR Ogranak Ivanec, kojime je obilježeno 30 godina od povratka 2. Ivanečke bojne 104. Brigade HV s tog područja.

U organizaciji su sudjelovale i kolege iz ivanečke HVIDR-e, te Podružnice Varaždinske županije, a Poslovna zona Ivanec omogućila je poklon pakete, koji su, upotpunjeni sa sortnim vinima Željka Đurina, zamjenika predsjednika ivanečkih dragovoljaca i veterana, uručeni domaćinima tijekom posjeta.