Božićnim balom u dvorcu Klenovnik do obnove "Velike dvorane" bolnice Foto: OB Varaždin

Božićnim balom u dvorcu Klenovnik do obnove "Velike dvorane" bolnice

Varaždinske vijesti | 11.12.2019. u 11:23h | Objavljeno u Društvo

Zaposlenici Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, u suorganizaciji s Općinom Klenovnik, 14. prosinca s početkom u 18 sati, organiziraju 2. Božićni bal.

I ove godine bal je humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva bit će namjenjena za obnovu „Velike dvorane“ bolnice u Klenovniku.

– „Velika dvorana“, koju želimo obnoviti, sagrađena je početkom dvadesetog stoljeća, točnije 1925. godine, u jednom od dva paralelna krila koja su se u to vrijeme dogradila postojećem objektu dvorca Drašković. Kako 1927. godine dvorac postaje sanatorij za liječenje TBC, dvorana je u početku služila kao blagovaona, kinodvorana, i mjesto za druženje ondašnjim bolesnicima. Tijekom godina i reorganizacije bolnice, dvorana služi brojnim aktivnostima zaposlenika i bolesnika. Danas je koristimo za održavanje stručnih skupova, predavanja, trajne edukacije liječnika i sestara. Dvoranu koristi i udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad“ koja je osnovana od strane naših bolesnika i zaposlenika Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Održavaju se predavanja za bolesnike i njihove obitelji, kazališne predstave, obilježavanja datuma od važnosti u zdravstvu, akcije dobrovoljnog davanja krvi i slično – objasnila je glavna sestra Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik Mirjana Geci, dipl.med.techn., ujedno i članica organizacijskog odbora bala.

Predviđeni trošak sanacije i obnove unutrašnjosti „Velike dvorane“, koji bi obuhvatio zidove, strop, stolariju, rekonstrukciju postojećeg parketa, stolariju, elektroinstalacije i ostale potrebne radove, iznosi oko 1.600.000,00 kuna.

– Drugi Božićni bal koji organiziramo samo je uvod u naša nastojanja da prikupimo potrebna sredstva. Cilj je bio da pokažemo našu motiviranost da sami pokrenemo neke aktivnosti za obnovu dvorane. Prošle smo godine preko ugovora o donaciji s našim dugogodišnjim dobavljačima, prikupili određena sredstva, zato smo ih i ove godine pozvali na bal, kao i gospodarstvenike našeg kraja – nastavila je Mirjana Geci.

Određena sredstva osigurala je i Središnja služba za projekte, fondove Europske unije i akreditaciju OB Varaždin, prijavom na Poziv „Program ulaganja u zajednicu“. Sklopljen je ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Opće bolnice Varaždin o sufinanciranju radova i usluga za projekt „Zamjena klasičnih rasvjetnih tijela s novom LED rasvjetom i opremanje audio –vizualnom opremom u Velikoj dvorani dvorca Drašković u Klenovniku“. Planirana vrijednost projekta je 159.640,28 kn s PDV-om.

Tema ovogodišnjeg bala je Ilirski preporod. Kroz cjelokupni program, kostimografiju i uređenje dvorane, želja je organizatora goste i uzvanike vratiti nekoliko stoljeća unatrag.

Organizatori bala program planiraju započeti kratkom prezentacijom „Ilirski preporod“ koju će održati Marijeta Fištrek, dipl.med.techn. Nakon toga uslijedit će glazbeni program u kojem će sudjelovati Gabrijela Hrženjak (sopran), Rafaela Čanžar (mezzosopran), članovi KUD Rudolf Rajter pod dirigentskom palicom Jelene Šambar, Brass kvintet Lepoglava, kao i Oktet Adaggio pod vodstvom Željka Hutena, Glazbena škola Varaždin, Područni odjel u Ivancu – voditelj prof. Mislav Vudjan, gitaristi: Ivan Domagoj Friščić (7. razred OŠ), David Brglez (4. razred OŠ), Tena Ćorko (6. razred OŠ).

Zahvalu organizatori upućuju i HNK Varaždin, intendantici Jasni Jakovljević, kao i kostimografu Mladenu Grofu Jerneiću, koji su im, kako za prošlu, tako i za ovu godinu, ustupili kostime za ovu prigodu.

klenovnik_dvorana_2.jpg

klenovnik_dvorana_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci