Božićni koncert: Glazba napuljske škole u doba španjolskih vladara

| 13.12.2022. u 13:01h | Objavljeno u Društvo

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju suradnje sa Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i Koncertnim uredom Varaždin, učenici Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 15. prosinca održat će koncert pod nazivom Božićni koncert: Glazba napuljske škole u doba španjolskih vladara.

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je uspješna suradnja Veleposlanstva s varaždinskom Glazbenom školom, koja je prošle godine rezultirala izdavanjem božićnog glazbenog CD-a “A La media Noche”.

CD je nastao kao plod božićnih koncerata koje je posljednjih godina u Zagrebu organiziralo Veleposlanstvo i Glazbena škola u Varaždinu, a koji su u javnosti bili veoma dobro primljeni stoga je ove godine koncert preseljen u Varaždin kako bi i varaždinska publika imala prilike uživati u koncertu, a ovog će se puta na programu naći djela napuljskih skladatelja i tradicionalne španjolske božićne pjesme, villiancicosi.

Pod dirigentskom palicom profesorice Dada Ruža, koja je odabrala program, na koncertu će se predstaviti članovi mješovitog zbora Glazbene škole u Varaždinu, Gudačkog orkestra, Vokalnog komornog ansambla, Brass kvarteta i solisti. U bogatoj povijesti Napulja dvije su se okolnosti poklopile u istom razdoblju i potaknule oblikovanje programa koncerta. Povezanost Napulja sa španjolskim kraljevskim dinastijama trajala je od 15. do 19. stoljeća, a tijekom toga razdoblja Napulj je postao jednim od najznačajnijih žarišta glazbene umjetnosti i glazbenog obrazovanja tadašnje Europe, a duh Napulja ovim zimskim danima dočarat će vam talentirani učenici Glazbene škole u Varaždinu.

- Pozivamo vas sve da nam se pridružite na koncertu u četvrtak, 15. prosinca 2022. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19.00 sati - poručili su iz Glazbene škole.