Bogatstvo manjinskog stvaralaštva: Nakon dvije godine stanke 14. Večer nacionalnih manjina

Bjelovar.info/Branka Sobodić/043 | 30.11.2022. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, u subotu je u Bjelovaru održana 14. Večer nacionalnih manjina. Ulaz za posjetitelje bio je besplatan, pa nije čudno da je Dvorana europskih prvaka bila puna. Na ulazu su se pripremala i dijelila tradicionalna jela raznih naroda, a nasmijana lica bila su dovoljan dokaz da su svi zadovoljni – kako gosti, tako i domaćini, Češka obec Bjelovar.

Njihova predsjednica Miruška Lončar rekla je nešto više o samoj manifestaciji.

– Zaista nam je drago da nam se odazivaju i uvijek imam nešto novo jer svaka manjina uvijek donese nešto svoje novo, bilo folklor, nošnje ili prezentaciju gastronomije. Najvažnije je to da svaka manjina čuva i održava svoj identitet, istaknula Lončar je te dodala kako svake godine pokušavaju obuhvatiti nacionalne manjine iz cijele Hrvatske, no uvijek se na Večeri nacionalnih manjina predstavi i jedno lokalno društvo, a ove je godine ta čast pripala KUD-u Bjelovar.

Program bi bez problema mogao obuhvatiti još više od jučerašnjih 300 izvođača jer interesa ne nedostaje, ali ograničavajući faktor u ovom je slučaju vrijeme.

– Već nam se početkom godine javljaju manjinski KUD-ovi nacionalnih manjina da bi došli, međutim ne možemo sve primiti jer to bi bio program do jutra, a to je nemoguće, napominje Lončar.

Pokrovitelji Večeri nacionalnih manjina su Grad Bjelovar i Savjet za nacionalne manjine RH.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako se ponosi multikulturalnošću grada. – 21 od 22 nacionalne manjine žive u Bjelovaru, to malo tko zna u Hrvatskoj, a mi se s tim ponosimo. To je pravo geslo Europske unije, Ujedinjeni u različitosti, tako su i ovdje naši sugrađani ujedinjeni u Bjelovaru, razlike postoje, ali mi u Bjelovaru razlike tretiramo kao nešto što je dobro, što nas obogaćuje i ispunjava. Bjelovar je doista grad koji punim plućima diše multikulturalnost i prihvaćanje različitoga, poručio je Hrebak.

– Uvijek oni koji ne poštuju multikulturalnost, toleranciju i suživot različitih ljudi koji mi u Bjelovaru znamo cijeniti, dovode do onog što nikako ne želimo, a to su ratovi. Želim da večeras svi vi ovdje uživate, da vidimo sve ono što su razne nacionalne manjine odlučile pokazati i da ovo bude večer pjesme, plesa, uživanja i smijeha, da pokažemo sve ono što krasi nacionalne manjine. Želim da večeras pošaljemo poruku mira i tolerancije, neka grad Bjelovar bude svjetlonoša i neka pokaže da je mir najvažnije što treba postojati, uzviknuo je gradonačelnik čije su riječi popraćene gromoglasnim pljeskom.

Češki veleposlanik Milan Hovorka oduševljen je što je upravo češka nacionalna manjina u Bjelovaru organizirala ovu predivnu manifestaciju.

– Nacionalne manjine su bogatstvo Bjelovara, ali i Bjelovarsko-bilogorske županije. Nacionalne manjine su prirodni stupovi prijateljskih odnosa između zemalja, naglasio je te dodao kako je u Bjelovaru po otprilike sedmi put.

Vladimir Ham, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine rekao je kako je ova manifestacija svake godine vrlo uspješna i vrlo posjećena

– To samo dokazuje da postoji interes ne samo tih manjinskih KUD-ova, nego i šire hrvatske javnosti za svim tim stvaralaštvom nacionalnih manjina, kazao je potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine te je komentirao i zakonske odredbe o nacionalnim manjinama.

– 20 godina sad već Ustavni zakon funkcionira, očito dobro jer smo često i dobar primjer i Europskoj uniji kad je u pitanju zaštita nacionalnih manjina. Na terenu uvijek treba neke stvari popravljati, ali samo slovo zakona je dobro napisano i prije 20 godina i funkcionira i danas, poručio je Ham te pohvalio suradnju s Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek također se obratio dvorani prigodnim govorom u kojem je, među ostalim, rekao kako i Sabor i Vlada podupiru različitost nacionalnih manjina.

Na 14. Večeri nacionalnih manjina predstavilo se sedam manjinskih društava – Česi, Bošnjaci, Romi, Mađari, Rusi, Srbi te Rusini te posjetitelje upoznali sa svojim tradicionalnim plesovima, pjesmama i bogatim narodnim nošnjama.