Bogat program Gradskog muzeja Varaždin povodom Međunarodnog dana muzeja

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.5.2018. u 08:50h | Objavljeno u Društvo

S temom "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi nova publika" kojim se želi usmjeriti pozornost na nove komunikacijske platforme s namjerom da muzeji ponude različite baštinske sadržaje zasupajući interese svih društvenih skupina i na taj ih način učine općim dobrom, obilježit će se Međunarodni dan muzeja.

Naime, Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35 tisuća muzeja.

Gradski muzej Varaždin nastoji privući novu, mlađu publiku, ali i na inovativan se način angažirati oko one „stare“, koristeći prednosti digitalnog doba u kojem živimo. Stoga će se, vezano uz ovu temu, prezentirati gdje se i na koji način dosad u varaždinskome muzeju primjenjivala digitalna tehnologija u komunikaciji s publikom – od upotrebe multimedije na izložbama i stalnim postavima, mogućnosti korištenja virtualnog audiovodiča kroz postav Svijeta kukaca do komunikacije putem društvenih mreža.

O ovoj temi bit će riječi na Srijedi u Muzeju koja je na rasporedu 16. svibnja. Također, posjetitelji će imati prigodu, koristeći prednosti suvremene tehnologije, kroz interaktivne edukacijske igre upoznati izloške iz Stalnog postava starih majstora u Europskoj noći muzeja u subotu, 19. svibnja.

U petak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, razgled svih izložbenih postava GMV-a tradicionalno je besplatan. Postavi su otvoreni od 9 do 17 sati.

PROGRAM

SRIJEDA U MUZEJU
Ususret digitalnom dobu u Gradskome muzeju Varaždin
predavanje/predstavljanje
 
GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 16.5.2018., 19 sati

Orijentacija na posjetitelje i komunikacija s publikom jedna je od dominantnih zadaća muzeja, koja je danas gotovo nezamisliva bez korištenja digitalnih pomagala. Iskorak u digitalno doba napravio je i Gradski muzej Varaždin, pa se u prezentaciji i komunikaciji s posjetiteljima trudi primjenjivati interaktivnu multimediju. U tom smislu digitalizirane su tisuće muzejskih predmeta, koji se po potrebi prezentiraju u obliku slike, zvuka ili videa na izložbama ili u stalnim postavima. Neupitna činjenica da danas gotovo svatko posjeduje pametni telefon iskorištena je u stalnom postavu Svijet kukaca, gdje se posjetitelju nudi mogućnost da putem Wi-Fi mreže GMV-a pokrene internetski preglednik, odabere sustav HOMER i reproducira višejezični audiovodič kroz stalni postav. Taj inovativan sustav baziran na implementaciji modernih tehnologija, jednostavan za korištenje i u potpunosti individualan, osmislila je tvrtka Compak.
U programu sudjeluju: predstavnici tvrtke Compak Saša Geštakovski i Alen Cunko te dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel. (Zbog spriječenosti, fotograf Ivo Pervan neće održati svoje izlaganje kako je bilo najavljeno u svibanjskom broju Varaždinskog muzealca.)

EUROPSKA NOĆ MUZEJA
Subota, 19.5.2018., 20–24 sata

Besplatni razgled svih izložbenih postava GMV-a / dodatni programi

Europska noć muzeja organizira se uz Međunarodni dan muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO-ICOM-a od 2005. godine. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, i to od samog početka.

GMV STARI GRAD, Šetalište J. J. Strossmayera 1
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela
Uz noćni razgled izložbenog postava u Starom gradu, koji je za posjetitelje poseban doživljaj, u dvorištu utvrde organizira se projekcija nedavno objavljenoga Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, bogato opremljenoga slikovnim prilozima i tekstovima o 250 izloženih predmeta.

GMV PALAČA HERZER, Franjevački trg 10
Stalni postav Entomološkog odjela „Svijet kukaca“
Izložba „Svijet kukaca“ kroz objektiv Ive Pervana
Kukce, najbrojniju životinjsku vrstu na Zemlji, posjetitelji mogu upoznati u stalnom postavu, u raznovrsnoj entomološkoj građi i uvećanim modelima koje je utemeljitelj zbirke prof. Franjo Košćec sâm izradio da bi nam približio njihov fascinantan život, a jedan drukčiji pogled u njihov svijet omogućen je na makrofotografijama Ive Pervana koje detaljnije otkrivaju njihovu začudnu i složenu strukturu. Svoje „pametne“ telefone posjetitelji mogu iskoristiti i da tom prigodom pomoću sustava HOMER stalni postav razgledaju uz audiovodič.

GMV PALAČA SERMAGE, Trg M. Stančića 3
Stalni postav starih majstora
Multimedijske igre slagalice, memori i bojanka s ilustracijama djela iz stalnog postava starih majstora pripremljene su za individualno igranje i istraživanje da bi se posjetiteljima omogućio ugodan i aktivan boravak u Muzeju. Muzejski predmeti ovog puta nastoje se ponajprije približiti najmlađoj publici, i to „hipervezom“ preko njima bliskog sredstva komunikacije – tableta, pomoću kojeg će slike starih majstora upoznati kroz metode memoriranja, slaganja, istraživanja i eksperimentiranja. U ovim edukacijskim multimedijskim igrama djeci se mogu pridružiti i odrasli.