Bog masakra - simpatična predstava o roditeljstvu

| 22.9.2016. u 09:59h | Objavljeno u Društvo

Nova premijera HNK u Varaždinu na Sceni "Zvonimir Rogoz" HNK u Varaždinu predstava je "Bog masakra", Yasmine Reze, u režiji Lee Anastazije Fleger, koja potpisuje i adaptaciju scenskog prostora, dok je kostimografkinja Žarka Krpan. U četiri po značaju istovrsne uloge nastupaju sjajni varaždinski glumci, ponajprije jedna od najvećih glumica hrvatskog glumišta Sunčana Zelenika Konjević( u ulozi Véronique Houllié) i njezini ne manje znani kolege Robert Plemić( u ulozi njezina supruga Michela Houllié) te Marinko Prga( u ulozi Alaina Reillea) i mlada gošća Irena Tereza Prpić (u ulozi Annette Reille). Riječ je o predstavi kojom se tematiziraju vječni, ali uvijek suvremeni odnosi u obitelji kroz propitkivanje roditeljstva, te vrijednosnog sustava koji se u obitelji (ponekad i prenaglašeno) njeguje i servira drugima (gostima, prijateljima, okolini) kao neka posebnost, sve dok ne spadnu maske i pokaže se stvarnost koja najčešće nema ničeg zajedničkog sa slikom kojom se obitelj prikazuje drugima.
U tim i takvim ulogama naši su se glumci snašli kao da takav scenarij i žive, pa je premijerna publika tijekom predstave često reagirala s odobravanjem i glasnim smijehom, osjećajući se kao da viri u istinski prostor tuđeg bračnog života, pronalazeći u pojedinim detaljima zasigurno i vlastite slabosti i sličnosti. Iako je tekst Jasmine Reza, istaknute suvremene francuske autorice, zapravo svojevrstan, doduše umjetnički, pogled u životnu situaciju kakva se može dogoditi ili se već i dogodila u svakoj obitelji.U njezinom je Bogu masakra tematizira se reakcija roditelja na pojavu dječjeg nasilja, a sve se vrti oko priče kako izgladiti stvar kada sin jedne od obitelji sinu te druge obitelji palicom razbije zube. Priča je iskarikirana na način da se dvije i po sustavu vrijednosti i po načinu odgoja djece nespojive obitelji sastaju da bi izgladile stvar, te glumataju brižne i kulturne roditelje ali im ubrzo pucaju nervi te pokazuju nemoć upravljanja čak i svojim vlastitim životom.
Takve hiperroditelje susrećemo i ispred dječjih vrtića i škola, kako ističe redateljica, a u komadu spisateljica Yasmina Reza govori o pokušaju kojim se „incident“ nastoji izgladiti raspraviti o uzrocima i posljedicama tog čina jer im to nalaže roditeljska obveza. Evo i kratkog sažetka priče:
„Incident s Trga Aspirant Dunat dvije obitelji pokušavaju riješiti u civiliziranom i kulturno-prihvatljivom tonu, no ono što ih u tome sprječava su razlike u njihovim roditeljsko-građanskim ulogama koje igraju. Ispod socijalnih maski Houlliejea i Reillea počinju provirivati nesnošljivost, prezir prema ovim drugima, agresivnost, bračne nesuglasice i frustracije te neusklađeni stavovi. Parovi se međusobno istinski preziru, preziru čak i suprotne uloge, maske i status kojeg imaju njihovi protivnici. Procjepi, razlike između klasa i ideologija kojima pripadaju i koje nose, dovode ovaj sastanak do katastrofe, građanska uzornost gubi svoj uzor te kulturni, životni i politički stavovi i interesi prouzroče međusobni masakr.
Varaždinska interpetacija „Boga masakra“ u režiji Lee Anastazije Fleger kazališni je komad koji otkriva da su roditelji „zapravo isfrustrirane individue, nesretne, uklopljene u kalupe u kojima se ne snalaze te da je roditeljstvo zapravo forma. Forma koja prekriva život u laži samom sebi. Laži kako se ne bi priznalo postojanje života bez životnog sadržaja, sa neostvarenim životnim ambicijama. Roditeljstvo je nezgodna pojava.“
Komad je to koji će vjerujemo pobuditi zadovoljstvo publike jer u varaždinskoj inačici uspjehu predstave pridonosi i izvrstan odabir glumaca, koji su svojom glumom ali i svojom osobnošću i izgledom gotovo upili karaktere likova koje igraju, na čemu im  čestitamo. Predstava je to u kojoj se s mjerom prati izvorni tekst, dok glumci u toj igri savršeno uživljeni u uloge ujedno i uživaju.
Reprizne izvedbe na repertoaru su u četvrtak, 22. rujna u 20 sati, nedjelju, 25. rujna u 20 sati, utorak, 4. listopada u 20 sati i u četvrtak, 6. listopada u 20 sati.