Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje Foto: pixabay/ilustracija

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

vv | 6.1.2023. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. Kršćanska tradicija uz današnji dan spominje ukazanje zvijezde i poklonstva mudraca s Istoka, odnosno kraljeva - Gašpara, Melkiora i Baltazara, pa se i pučki blagdan zove Tri kralja.

Uz blagdan Sveta tri kralja vežu se brojni narodni običaji. Nekada je dan prije Sveta tri kralja uobičajen bio post.

U večernjim satima se odlazilo u crkvu na blagoslov vode i tamjana. U kajkavskim krajevima naziv za tamjan je bio "svetstvo". Svetstvo se palilo u peći svakog prvog petka u mjesecu radi blagoslova kuće i obitelji, a pritom se pazilo da u kući ne bude mačke. Smatralo se da je mačka nijemni stvor kojemu nije potreban blagoslov. Blagoslovljenom vodom škropilo se kuću, okućnicu, gospodarske zgrade, voćnjake, vrtove, njive i vinograde.

Karakteristični su i čestitarski ophodi. Grupe dječaka i djevojčica ili mladića te odraslih osoba obilazile bi selom pjevajući prigodne trokraljske pjesme, noseći sa sobom "tronuš" ili zvijezdu, načinjenu ponajviše od oboda sita i šarenog papira s izrezanim jasličkim figurama iz papira i upaljenom svijećom. Čestitare se običavalo darivati skromnim darom, a najčešće se darivalo jaja, svinjsku mast, domaće kobasice ili novac.

Blagdan Sveta tri kralja imao je svoje mjesto i u pučkoj meteorologiji. Naime, vremenske prilike toga dana određivale su kakvo će vrijeme biti u svibnju. Bogojavljenjem se završava božićni ciklus.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci