Bivša ministrica Divjak: "Nije istina kako ništa nije pripremljeno za novu školsku godinu!" Foto: Krešimir Đurić/arhiva VV

Bivša ministrica Divjak: "Nije istina kako ništa nije pripremljeno za novu školsku godinu!"

IHR/Varaždinske vijesti | 26.8.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

- Nije istina kako ništa nije pripremljeno za novu školsku godinu, jer je sve opisano u Akcijskome planu za provedbu nastave na daljinu koji je bio u javnom savjetovanju u lipnju i još sada stoji na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. U njemu piše odakle može uzeti sredstva, iz kojih smo projekta iz ESF-a prenamijenili sredstva i koje smo nove projekte osmislili – ukupno preko 400 milijuna kuna. Naručena je nova oprema sredstvima EU fondova koja stiže u rujnu – preko 100.000 tableta za učenike i preko 27.000 prijenosnih računala za nastavnike - reagirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na izjave aktualnog ministra Radovana Fuchsa koje su objavljene na portalu Slobodne Dalmacije.

Divjak podsjeća kako je novi ministar prvo javno obznanio da neće raditi Škola na Trećem niti će se pripremati video lekcije jer navodno ne treba rezervna opcija te da će svi učenici učiti u školi.

- Najbliži ministrovi suradnici su jako napadali koncept, posebice mentore Škole za život koji su najvećim dijelom pripremali i koordinirali izradu materijala. Jučer su iz Ministarstva tim istim ljudima poslali pismo u kojem ih pozivaju da nastave raditi na snimanju videolekcija i Škole na Trećem. Da se razumijemo, to smatram dobrom odlukom, politikom kontinuiteta koju sam i sama zagovarala i provodila, jer je koncept bio pažljivo osmišljen i proveden najbolje što se moglo u danim okolnostima. Dakle, nije izgledno da se već snimaju Škola na Trećem (može se provjeriti s HRT-om) i videolekcije, ali sve se to stigne još pripremiti. Na kraju, ministar kaže kako ne zna je li mu išta pripremljeno za cjelodnevnu nastavu (10-godišnju školu), a i taj dokument je objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja i ja sam ga s Akcijskim planom uručila na primopredaji ministru osobno - komentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja na svojem Facebook profilu.

Oglasila se, kako je napisala, jer ne želi da neke poluistine ili neistine ne postanu „istine“, a i da obrani ljude koji su radili u njezinom timu i pokrenuli vrlo zahtjevan projekt nastave na daljinu i Škole za život.

- Ti ljudi su se odazvali i na konzultacije u Ministarstvo u posljednjih nekoliko dana kako bi ministru i njegovom timu pojasnili detalje pripreme i provedbe nastave na daljinu, iako smo sve pažljivo zapisali. Svima nam je zajednički cilj da sljedeća školska i akademska godina budu što uspješnije, a kako bismo u tome uspjeli svi trebamo zajedno raditi te kontinuirano dograđivati koncept za koji smo prije pola godine mislili da će trajati dva tjedna, iako smo si već tada potiho postavili pitanje, a što ako će trajati dva mjeseca ili dvije godine? - zaključila je bivša ministrica Divjak.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci