BISTRA KAPLJA VREDNIJA OD ZLATA Otvorenje izložbe uz Dan grada Varaždina Foto: GMV

BISTRA KAPLJA VREDNIJA OD ZLATA Otvorenje izložbe uz Dan grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 4.12.2023. u 14:14h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin organizator je velike tematske izložbe pod nazivom "Bistra kaplja vrednija od zlata", posvećene višestoljetnoj vinskoj kulturi i vinogradarskoj tradiciji na varaždinskom području, koja se uz Dan grada Varaždina otvara u palači Herzer (Franjevački trg 10) u četvrtak, 7. prosinca u 19 sati.

Izložba obuhvaća raznorodne predmete iz fundusa GMV-a kojima se predstavlja kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, religiju, slobodno vrijeme, ali i na oblikovanje raznih običaja, vjerovanja i tradicija, kao i likovnih, glazbenih i književnih umjetničkih izričaja vezanih uz uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i njegovu konzumaciju.

Multidisciplinarnim pristupom vinske baštine varaždinskog kraja obuhvaćena su saznanja iz brojnih znanstvenih područja: etnologije, povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, entomologije, geologije, pedologije, ampelografije i kemije, koja se na izložbi isprepliću u nekoliko tematskih cjelina.

Tako se, između ostalog, istražuju i prikazuju porijeklo i povijest vinove loze, ekonomski značaj vinogradarstva, tradicionalne metode uzgoja i tehnološki napredak u proizvodnji, prirodni elementi koji utječu na lozu, ali i utjecaj čovjeka i tradicije, zatim vinogradarske krize i prilagodbe, autohtone domaće sorte, vinski obrti, evolucija materijala za čuvanje, skladištenje i konzumaciju vina, kao i proces proizvodnje vina od berbe do podruma.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Varaždin. Autorica stručne koncepcije je Nataša Mihinjač, kustosica u GMV-u.

Izložba je postavljena za razgled do 15. rujna iduće godine, a tijekom njezina održavanja objavit će se prateći katalog, priredit će se nekoliko popratnih tematskih programa u sklopu Srijede u Muzeju, kao i organizirati edukacijske radionice.

BISTRA_KAPLJA_VREDNIJA_OD_ZLATA_1.jpg