Besplatna projekcija filma "Satelitski dječak" danas u varaždinskom kinu Gaj

Varaždinske vijesti | 7.4.2022. u 11:44h | Objavljeno u Društvo

Povodom obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije, Veleposlanstvo Australije i Pučko otvoreno učilište Varaždin organiziraju besplatnu projekciju filma "Satelitski dječak".

Film će biti prikazan u kinu Gaj danas, 7. travnja, u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Satelitski dječak australski je avantura-dramski film o mladom Aboridžinu iz 2012. godine. Dječak se bori za održavanje tradicije svog nasljeđa u modernom svijetu kada se rudarska tvrtka proširi u regiju. Film je napisala i režirala Catriona McKenzie.

2013. godine, Satelitski dječak je zaradio Nominacije za najbolji film i Najbolji zvuk za nagrade AACTA, dodijeljene od strane Australijske akademije za kinematografsku i televizijsku umjetnost. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, film je osvojio posebno priznanje Kristalni medvjed za najbolji film. Također je osvojio festivalsku nagradu međunarodnog žirija za najbolji dugometražni film. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, scenaristica i redateljica Catriona McKenzie nominirana je za Veliku nagradu žirija.

Film je također zaradio nominacije za McKenzieja za nagradu Discovery, kao i za međunarodnu nagradu kritičara na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012.