Beskućnici si uljepšali prostor: Tople boje i motivi za veselije obrise "Novog puta"

| 8.6.2021. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

Da bi prostor Udruge "Novi put" u kojoj su zbrinuti beskućnici ljepše izgledao, u suradnji s kiparom Ivanom Mladenovićem zid na ulazu u Udrugu poprimio je nove boje i motive i time cijela turobna situacija i prostor poprimio veselije obrise.

Štosna je situacija i slučajni susret zapravo spojio predsjednika Udruge "Novi put"  Nikolu Dugandžića s kiparom Ivanom Mladenovićem, a što je rezultiralo ovom pozitivnom pričom.

- Povezala nas je moja mama koja je u to vrijeme imala longetu jer joj je moja skulptura pala na ruku, a kako je gospodin Nikola pao s bicikla ona mu je pomogla i tako su porazgovarali i spojili nas - kaže Ivan koji se kiparstvom bavi 10 godina i radi u školi u Međimurju.

Kako je Udruga "Novi put" uključena u trogodišnji program pod nazivom "NOVI PUT za Život", kojeg financira Ministarstvo, u sklopu programa osigurana su sredstva kojima su se kupile potrebne boje za oslikavanje zida.

- Derutni zid uredili smo s ciljem postizanja kontrasta. U slikanju su mi pomogli i dečki iz Udruge te smo se složili svi da se zid oboji veselo, toplo hladnim kontrastima te razigranošću linije i forme - opisuje svoj rad Ivan.

Program "NOVI PUT za Život" Usmjeren je na smanjenje socijalne isključenosti beskućnika i njihovu integraciju u život zajednice te razvijanje pozitivne slike o beskućnicima. Aktivnosti projekta usmjerene su na neposredan rad s beskućnicima, savjetodavne usluge, individualni i grupni rad s beskućnicima, uključivanje u život zajednice, psihosocijalnu podršku te stjecanje vještina. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Varaždinom koji im osigurava prostor za rad te Centrom za socijalnu skrb Varaždin kao stalnim suradnikom u radu sa korisnicima.

- I članovi iz Rotary i Lions Millennium kluba pomažu našim korisnicima. Opskrbljuju ih ručkom. Redovito su članice svake nedjelje dovozile hranu i onda smo nedavno dogovorili da ne voze hranu već daju mjesečno bon kojim si korisnici kupuju namirnice. Inače, korisnici imaju po jedan topli obrok u Caritasu samo se nedjeljom moraju snaći pa su tu uskočile članice klubova - kaže predsjednik Udruge Nikola Dugandžić.

Inače, Udruga Novi put Varaždin - Prenoćište za beskućnike ove godine slavi 20 godina i 10 godina od osnivanja Udruge.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.