Beskućnici si uljepšali prostor: Tople boje i motivi za veselije obrise "Novog puta"

| 8.6.2021. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

Da bi prostor Udruge "Novi put" u kojoj su zbrinuti beskućnici ljepše izgledao, u suradnji s kiparom Ivanom Mladenovićem zid na ulazu u Udrugu poprimio je nove boje i motive i time cijela turobna situacija i prostor poprimio veselije obrise.

Štosna je situacija i slučajni susret zapravo spojio predsjednika Udruge "Novi put"  Nikolu Dugandžića s kiparom Ivanom Mladenovićem, a što je rezultiralo ovom pozitivnom pričom.

- Povezala nas je moja mama koja je u to vrijeme imala longetu jer joj je moja skulptura pala na ruku, a kako je gospodin Nikola pao s bicikla ona mu je pomogla i tako su porazgovarali i spojili nas - kaže Ivan koji se kiparstvom bavi 10 godina i radi u školi u Međimurju.

Kako je Udruga "Novi put" uključena u trogodišnji program pod nazivom "NOVI PUT za Život", kojeg financira Ministarstvo, u sklopu programa osigurana su sredstva kojima su se kupile potrebne boje za oslikavanje zida.

- Derutni zid uredili smo s ciljem postizanja kontrasta. U slikanju su mi pomogli i dečki iz Udruge te smo se složili svi da se zid oboji veselo, toplo hladnim kontrastima te razigranošću linije i forme - opisuje svoj rad Ivan.

Program "NOVI PUT za Život" Usmjeren je na smanjenje socijalne isključenosti beskućnika i njihovu integraciju u život zajednice te razvijanje pozitivne slike o beskućnicima. Aktivnosti projekta usmjerene su na neposredan rad s beskućnicima, savjetodavne usluge, individualni i grupni rad s beskućnicima, uključivanje u život zajednice, psihosocijalnu podršku te stjecanje vještina. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Varaždinom koji im osigurava prostor za rad te Centrom za socijalnu skrb Varaždin kao stalnim suradnikom u radu sa korisnicima.

- I članovi iz Rotary i Lions Millennium kluba pomažu našim korisnicima. Opskrbljuju ih ručkom. Redovito su članice svake nedjelje dovozile hranu i onda smo nedavno dogovorili da ne voze hranu već daju mjesečno bon kojim si korisnici kupuju namirnice. Inače, korisnici imaju po jedan topli obrok u Caritasu samo se nedjeljom moraju snaći pa su tu uskočile članice klubova - kaže predsjednik Udruge Nikola Dugandžić.

Inače, Udruga Novi put Varaždin - Prenoćište za beskućnike ove godine slavi 20 godina i 10 godina od osnivanja Udruge.