BERNARDA Toplička poduzetnica ne razmišlja o mirovini: Opet bih krenula istim putem Foto: Viktor Hranić

BERNARDA Toplička poduzetnica ne razmišlja o mirovini: Opet bih krenula istim putem

VVM | 22.12.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

- Otpočetka poslovanja postavila sam se kao poslovni partner i znalac. Najbitnije je da poznajete svoj rad i da točno znate što želite - to je ključ uspjeha, kaže Bernarda Cecelja

Bernarda Cecelja u poduzetničke je vode krenula prije gotovo 25 godina. Tvrtku Bernarda, koja se bavi proizvodnjom kreveta i madraca, pokrenula je u Pušćinama 1998. godine, a kasnije i tvrtku Bernarda-Nova u Nedeljancu za proizvodnju i hotelijerstvo.

Odskočna daska

- Tržište sam već imala, poznavala sam poslovne partnere u inozemstvu, to mi je bila odkočna daska. Kao predstavnik sranih firmi spajala sam poslovne partnere, no oko ‘96. nastali su problemi, od nelikvidnosti do problema s isporukama. Odlučila sam sve staviti pod svoju kapu kako ne bih imala interne probleme među firmama - prisjeća se Bernarda Cecelja svojih početaka. Mislila je, kaže, da bi s prvim strojem mogla raditi u svojoj garaži, ali - nije išlo.

Recept za uspjeh Bernarda ističe kako su za uspjeh potrebni red, rad i disciplina te uvažavanje drugih. - Treba znati struku i biti okruženi ljudima koji znaju. Na taj način se stvara tim. Važan je odnos prema ljudima, a to je nešto što se ne može naučiti. Nije budala onaj koji ne zna, a pita, budala je onaj koji misli da zna, a ne zna. I ja dan danas pitam ako nešto ne znam. Bolje pitati nego napraviti krivo - kaže, dodavši kako čovjek čitav život mora učiti i savladavati neznanja i prepreke. - Moj slogan je da poslodavac treba biti zadnji. Kad se svi namire, ono što ostane, ako ostane, ostane poslodavcu da se može razvijati - poručuje Cecelja.

- Našla sam halu u Pušćinama u kojoj smo i danas. Krenula sam, rekla bih, grlom u jagode. Znala sam da nešto moram napraviti kako bi kupac bio zadovoljan i tako sam krenula s izvozom i proizvodnjom kreveta. Do danas smo se razvili po čitavoj Europi i imamo oko 180 zaposlenih - govori Bernarda, koja ni sa 70 godina ne razmišlja o mirovini.

- Čitav život sam posvetila poslu, to me i drži. Posao sam morala staviti ispred obitelji, a to me prati i danas. Mada sam imala puno uspona i padova i u privatnom i u poslovnom životu, selila se od Švicarske do Makedonije, kada bih se ponovno rodila, krenula bih istim putem - kaže. Ističe da nikad nije osjetila diskriminaciju ili drugačiji odnos u poslu zbog toga što je žena.

Stručnost kao ključ uspjeha

- Otpočetka poslovanja postavila sam se kao poslovni partner i znalac. Najbitnije je da poznajete svoj rad i da točno znate što želite. Svi su me akceptirali kao ravnopravnog partnera. Mnogi su mi pomogli prebroditi financijske krize. Strani partneri su garantirali za mene u stranoj državi. Imali su povjerenja zato što ih nikada nisam iznevjerila - kaže. Bernarda danas posluje i u Švicarskoj, Makedoniji te Srbiji, gdje ima prodajne centre i logistiku, dok se proizvodnja odvija isključivo u Pušćinama. Iduće godine slave 25 godina postojanja, a kao najveće postignuće navodi razvoj proizvoda i odnose među ljudima.

bernarda_cecelja_madraci_proizvodnja__19_of_24_.jpg

- Stvorili smo brend. Ono što me naročito veseli je činjenica da imamo zaposlenike koji su s nama 15, 20 i 25 godina, od prvog dana. U tih 25 godina nikada nisam kasnila s plaćama, unatoč krizama. Ni u pandemiji nismo kasnili. Jedan od razloga je i taj što nikada nisam uzimala kunu dobiti od firme. Sve se ulagalo u tehnologiju, obrazovanje i nove investicije - kaže i dodaje da sve rade po zakonima EU-a, a osobito vode računa da u njihovim repromaterijalima nema kancerogenih sastojaka - sva roba mora doći s ISO certifikatima. Bernarda je i sama nositelj četiri ISO certifikata - ISO 9001, ISO 14000, ISO 45000 i najnoviji ISO 26000, koji se odnosi na brigu za okoliš i zdravlje. Osim toga, ima i certifikat HGK-a Hrvatska kvaliteta. Dobitnica je i brojnih priznanja - od poduzetnice i žene godine do menadžera godine.

Energetski samodostatna tvtrka

Bernarda je kroz godine uvijek razmišljala unaprijed, bila korak ispred i postala energetski samodostatna tvrtka.

- Još 2014. sredstvima EU-a instalirali smo peći i grijemo se na vlastiti otpad. Recikliramo vlastiti otpad. Radimo brikete za vlastito grijanje, ako je viška, prodajemo ih. Imamo i solarne panele. Dio otpada od spužve izvodimo u firmu u Sloveniju koja to uglađuje u autoindustriju u vrata za izolaciju. Sve je to tehnološki čisti otpad. Imamo zaokruženi ciklus - rekla je, dodavši kako tkanine daju i udrugama za zaštitu životinja Spas i Šapica. Bernarda se puno bavi i humanitarnim radom i pomaže gdje može i koliko može.

- Prvo su mi na redu siromašni i bolesni, od različitih udruga do sportskih, vjerskih i kulturnih zajednica. Gdje možemo nastojimo pomoći i to me veseli. Znate kako se kaže, ‘bolje dati nego tražiti’ - poručuje uspješna toplička poduzetnica.


Trag iza Bernarde Topličkoj poduzetnici želja je bila napraviti nešto za svoj rodni kraj. U Varaždinskim Toplicama gradi hotelski kompleks vrijedan osam milijuna kuna, a nada se da će otvorenje, koje je odgađano zbog pandemije, biti na proljeće. - Gadimo hotel s 4 zvjezdice i 27 soba. Htjela sam napraviti nešto za Toplice. Da ću nešto imati od toga, neću, samo sam si nabila kredite i nadam se da ću moći to riješiti. S druge strane mi je veliko zadovoljstvo, ostat će trag iza Bernarde. U Toplice se nije ulagalo 40 godina. Bernarda je kao firma podigla Toplice na jedan viši nivo i sad se za njih puno više čuje, što mi je posebno zadovoljstvo. Turizam nam ponovno dolazi na velika vrata - kaže Bernarda Cecelja.

- Moj slogan je da poslodavac treba biti zadnji. Kad se svi namire, ono što ostane, ako ostane, ostane poslodavcu da se može razvijati - poručuje Cecelja.