BERNARDA Toplička poduzetnica ne razmišlja o mirovini: Opet bih krenula istim putem Foto: Viktor Hranić

BERNARDA Toplička poduzetnica ne razmišlja o mirovini: Opet bih krenula istim putem

VVM | 22.12.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

- Otpočetka poslovanja postavila sam se kao poslovni partner i znalac. Najbitnije je da poznajete svoj rad i da točno znate što želite - to je ključ uspjeha, kaže Bernarda Cecelja

Bernarda Cecelja u poduzetničke je vode krenula prije gotovo 25 godina. Tvrtku Bernarda, koja se bavi proizvodnjom kreveta i madraca, pokrenula je u Pušćinama 1998. godine, a kasnije i tvrtku Bernarda-Nova u Nedeljancu za proizvodnju i hotelijerstvo.

Odskočna daska

- Tržište sam već imala, poznavala sam poslovne partnere u inozemstvu, to mi je bila odkočna daska. Kao predstavnik sranih firmi spajala sam poslovne partnere, no oko ‘96. nastali su problemi, od nelikvidnosti do problema s isporukama. Odlučila sam sve staviti pod svoju kapu kako ne bih imala interne probleme među firmama - prisjeća se Bernarda Cecelja svojih početaka. Mislila je, kaže, da bi s prvim strojem mogla raditi u svojoj garaži, ali - nije išlo.

Recept za uspjeh Bernarda ističe kako su za uspjeh potrebni red, rad i disciplina te uvažavanje drugih. - Treba znati struku i biti okruženi ljudima koji znaju. Na taj način se stvara tim. Važan je odnos prema ljudima, a to je nešto što se ne može naučiti. Nije budala onaj koji ne zna, a pita, budala je onaj koji misli da zna, a ne zna. I ja dan danas pitam ako nešto ne znam. Bolje pitati nego napraviti krivo - kaže, dodavši kako čovjek čitav život mora učiti i savladavati neznanja i prepreke. - Moj slogan je da poslodavac treba biti zadnji. Kad se svi namire, ono što ostane, ako ostane, ostane poslodavcu da se može razvijati - poručuje Cecelja.

- Našla sam halu u Pušćinama u kojoj smo i danas. Krenula sam, rekla bih, grlom u jagode. Znala sam da nešto moram napraviti kako bi kupac bio zadovoljan i tako sam krenula s izvozom i proizvodnjom kreveta. Do danas smo se razvili po čitavoj Europi i imamo oko 180 zaposlenih - govori Bernarda, koja ni sa 70 godina ne razmišlja o mirovini.

- Čitav život sam posvetila poslu, to me i drži. Posao sam morala staviti ispred obitelji, a to me prati i danas. Mada sam imala puno uspona i padova i u privatnom i u poslovnom životu, selila se od Švicarske do Makedonije, kada bih se ponovno rodila, krenula bih istim putem - kaže. Ističe da nikad nije osjetila diskriminaciju ili drugačiji odnos u poslu zbog toga što je žena.

Stručnost kao ključ uspjeha

- Otpočetka poslovanja postavila sam se kao poslovni partner i znalac. Najbitnije je da poznajete svoj rad i da točno znate što želite. Svi su me akceptirali kao ravnopravnog partnera. Mnogi su mi pomogli prebroditi financijske krize. Strani partneri su garantirali za mene u stranoj državi. Imali su povjerenja zato što ih nikada nisam iznevjerila - kaže. Bernarda danas posluje i u Švicarskoj, Makedoniji te Srbiji, gdje ima prodajne centre i logistiku, dok se proizvodnja odvija isključivo u Pušćinama. Iduće godine slave 25 godina postojanja, a kao najveće postignuće navodi razvoj proizvoda i odnose među ljudima.

bernarda_cecelja_madraci_proizvodnja__19_of_24_.jpg

- Stvorili smo brend. Ono što me naročito veseli je činjenica da imamo zaposlenike koji su s nama 15, 20 i 25 godina, od prvog dana. U tih 25 godina nikada nisam kasnila s plaćama, unatoč krizama. Ni u pandemiji nismo kasnili. Jedan od razloga je i taj što nikada nisam uzimala kunu dobiti od firme. Sve se ulagalo u tehnologiju, obrazovanje i nove investicije - kaže i dodaje da sve rade po zakonima EU-a, a osobito vode računa da u njihovim repromaterijalima nema kancerogenih sastojaka - sva roba mora doći s ISO certifikatima. Bernarda je i sama nositelj četiri ISO certifikata - ISO 9001, ISO 14000, ISO 45000 i najnoviji ISO 26000, koji se odnosi na brigu za okoliš i zdravlje. Osim toga, ima i certifikat HGK-a Hrvatska kvaliteta. Dobitnica je i brojnih priznanja - od poduzetnice i žene godine do menadžera godine.

Energetski samodostatna tvtrka

Bernarda je kroz godine uvijek razmišljala unaprijed, bila korak ispred i postala energetski samodostatna tvrtka.

- Još 2014. sredstvima EU-a instalirali smo peći i grijemo se na vlastiti otpad. Recikliramo vlastiti otpad. Radimo brikete za vlastito grijanje, ako je viška, prodajemo ih. Imamo i solarne panele. Dio otpada od spužve izvodimo u firmu u Sloveniju koja to uglađuje u autoindustriju u vrata za izolaciju. Sve je to tehnološki čisti otpad. Imamo zaokruženi ciklus - rekla je, dodavši kako tkanine daju i udrugama za zaštitu životinja Spas i Šapica. Bernarda se puno bavi i humanitarnim radom i pomaže gdje može i koliko može.

- Prvo su mi na redu siromašni i bolesni, od različitih udruga do sportskih, vjerskih i kulturnih zajednica. Gdje možemo nastojimo pomoći i to me veseli. Znate kako se kaže, ‘bolje dati nego tražiti’ - poručuje uspješna toplička poduzetnica.


Trag iza Bernarde Topličkoj poduzetnici želja je bila napraviti nešto za svoj rodni kraj. U Varaždinskim Toplicama gradi hotelski kompleks vrijedan osam milijuna kuna, a nada se da će otvorenje, koje je odgađano zbog pandemije, biti na proljeće. - Gadimo hotel s 4 zvjezdice i 27 soba. Htjela sam napraviti nešto za Toplice. Da ću nešto imati od toga, neću, samo sam si nabila kredite i nadam se da ću moći to riješiti. S druge strane mi je veliko zadovoljstvo, ostat će trag iza Bernarde. U Toplice se nije ulagalo 40 godina. Bernarda je kao firma podigla Toplice na jedan viši nivo i sad se za njih puno više čuje, što mi je posebno zadovoljstvo. Turizam nam ponovno dolazi na velika vrata - kaže Bernarda Cecelja.

- Moj slogan je da poslodavac treba biti zadnji. Kad se svi namire, ono što ostane, ako ostane, ostane poslodavcu da se može razvijati - poručuje Cecelja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci