AVANTURA ŽIVOTA Tko su Nancy i Jan koji su na proputovanju prema Africi zastali u Varaždinu? Foto: Ilustracija

AVANTURA ŽIVOTA Tko su Nancy i Jan koji su na proputovanju prema Africi zastali u Varaždinu?

Julijana Marčec | 4.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Bračni par sa sjevera Nizozemske, Nancy Kuper i Jan Willem van Dalen prije dva tjedna krenuo je s biciklima na svoju veliku avanturu od Nizozemske do Južne Afrike. Na tom dugom putu odlučili su se zaustaviti i u Varaždinu, pa su tako u subotu posjetili znamenitosti baroknog grada na sjeveru Hrvatske. Kao što su navikli, po dolasku u novi grad, biciklima su napravili kratki obilazak, a zatim sjeli na glavni trg i uživali.

- Oboje imamo još deset godina do mirovine pa smo odlučili iskoristiti ovu priliku kako bi ostvarili svoju dugogodišnju želju i na biciklima posjetili što više zemalja na putu od Nizozemske do Južne Afrike - rekla je Nancy Kuper, dodavši kako je zbog ove avanture dala otkaz pa će po završetku putovanja morati pronaći novi posao i odlučiti što će raditi do mirovine.

biciklisti_3.jpg

Njezin suprug je naglasio kako se mnogima takav način putovanja čini kao veliki korak, no, njima je to normalno jer bicikliraju i putuju tako više od trideset godina.

- Naša prva biciklistička avantura bila je po Mađarskoj, 1989. godine, no sve do ovog putovanja, zbog djece smo bili vezani za školske praznike i svoj godišnji odmor. Uspjeli smo ipak dosad vidjeti gotovo cijelu Europu, veći dio Azije, Kubu, Južnu Afriku. Navikli smo na ovakva putovanja, pa i ako ne rezerviramo smještaj unaprijed, gotovo uvijek pronađemo smještaj na licu mjesta ili pak prespavamo pod šatorom koji uvijek vozimo sa sobom. Na ovom putovanju smo zastali u njemačkom Pappenheimu i dok smo sjedili na glavnom trgu i razmišljali gdje ćemo nešto pojesti i prespavati, prišli su nam neki simpatični ljudi, predstavili se i rekli da su iz Afganistana. Ponudili su nam smještaj u svojoj kući. Bilo je to lijepo iskustvo, a ujedno je i potvrdilo smisao ovih naših putovanja, jer nam je osim upoznavanja novih zemalja, važno upoznati i nove ljude - rekao je Jan Willem van Dalen, koji je sa suprugom Hrvatsku prvi puta posjetio još 1991. godine.

biciklisti1.jpg

U dva tjedna ovaj je bračni par iz Nizozemske na biciklima proputovao već više od 1000 kilometara. Nakon Njemačke prošli su Austrijom i Slovenijom, a nakon Varaždina, gdje su bili i na koncertu na Varaždinskim baroknim večerima, krenuli su prema Mađarskoj, potom će biciklističkim stazama kroz Srbiju stići do Rumunjske, a onda će svoju životnu avanturu nastaviti u Turskoj, otkuda planiraju avionom odletjeti u Keniju i put nastaviti biciklima do Južnoafričke Republike.

biciklisti_2.jpg

Označeno u