"ARTS FOR FUTURE" Učenici iz šest zemalja u Varaždinu doznali sve o važnosti recikliranja, izrađivali i nakit od otpada Foto: Krešimir Đurić

"ARTS FOR FUTURE" Učenici iz šest zemalja u Varaždinu doznali sve o važnosti recikliranja, izrađivali i nakit od otpada

Julijana Marčec | 2.10.2022. u 10:23h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska Gospodarska škola sudjeluje u projektu "Arts for Future" iz Erasmus+ programa, pa su tim povodom od 19. do 23. rujna, organizirali niz aktivnosti u kojima su uz učenike i profesore Gospodarske škole sudjelovali i gosti iz partnerskih škola. U dvogodišnjem projektu vrijednom nešto više od 30.000 eura, uz varaždinsku sudjeluju i škole iz Njemačke, Grčke, Francuske, Španjolske i Švedske.

Domaćini su gostima u tjedan dana priredili brojne radionice i predavanja čiji su glavni ciljevi bili usmjereni na zaštitu okoliša i promociju održivog razvoja te njihovu povezanost s umjetnošću.

DSC_4927.jpg

- Ova aktivnost u sklopu projekta bila je vezana uz temu - metal. Jedan od zadataka za učenike je bio da u gradu pronađu metalne skulpture i označe na karti njihove lokacije, a imali smo i zanimljivu radionicu u kojoj su pod vodstvom profesorice Gordane Kokanović-Krušelj naučili izrađivati nakit od otpadnih sitnih metalnih predmeta - rekla je Renata Mađarić, voditeljica projekta u Gospodarskoj školi. Dodala je kako su pod vodstvom profesorice Vanje Perši učenici s veseljem izrađivali i privjeske za ključeve, za koje su iskoristili jednokratne plastične vrećice.

DSC_4963.jpg

Posjet RezervArtu

Sudionike projekta posebno je oduševio posjet RezervArtu u kojem su pod stručnim vodstvom umjetničkog dvojca Paule Banić i Nikole Vudraga, nakon razgleda te kreativne tvornice, odslušali predavanje a zatim i sudjelovali u izradi posebne instalacije koja je za kraj ovog dijela projekta postavljena ispred škole.

- U RezervArtu smo napravili lijepu modernističku instalaciju, koju smo postavili ispred škole i u koju su učenici posadili biljke, pa će ona sada biti trajni podsjetnik na važnost recikliranja. To je završna aktivnost ovog dijela projekta, kojim smo nastojali kod učenika povećati svijest da je potrebno smanjiti upotrebu materijala koji zagađuju okoliš, korištenjem tehnike upcyclinga - ponovno iskoristiti i napraviti nove predmete - rekla je voditeljica projekta.

DSC_4984.jpg

Da je riječ o projektu u kojem su učenici puno naučili, ali i stvorili nova prijateljstva i kontakte sa sudionicima iz drugih zemalja, rekla je ravnateljica škole Jasminka Kelemen, naglasivši kako će sljedeću aktivnost organizirati grčka škola, a da će posljednja biti u Njemačkoj.

Kreativna međunarodna ekipa

Svih 23 učenika i 12 nastavnika koliko ih je bilo iz partnerskih škola zadovoljni su organiziranim aktivnostima ali i gradom domaćinom. Među njima je i Valeria iz Grčke koja je bila oduševljena umjetnicima i njihovim pristupom, upoznavanjem novih prijatelja i zemalja, a posebno je istaknula srdačnost domaćina i ljepotu grada Varaždina. Slično je razmišljala i Ema iz Njemačke kojoj je ovo bio prvi posjet Hrvatskoj.

- Danas je jedan od najvećih problema u svijetu to što ima puno ljudi koji preprodaju, ali jako malo onih koji stvaraju. Školarci su idealni da ih se nauči, kako je i mene moj djed naučio, da većinu toga što žele u životu mogu sami napraviti. U ovom projektu mi je bilo posebno zanimljivo pratiti reakcije školaraca, koje su bile vrlo različite ovisno o državi iz koje dolaze pa od njih napraviti jednu kreativnu ekipu koja je uspješno odradila zadatak - rekao je Nikola Vudrag, akademski kipar.

DSC_4989.jpg

Da je bilo jako zanimljivo raditi sa školarcima iz raznih zemalja rekla je i Paula Banić, voditeljica RezervArta, istaknuvši pritom kako se vidi da srednjoškolcima treba ponuditi sadržaje poput ovog.

- Zanimljivo je da smo kroz projekt vidjeli kako učenici iz Švedske, Španjolske i Njemačke već u osnovnoj školi rade s drvom, glinom i tekstilom, dok hrvatski srednjoškolci, osim onih koji polaze umjetničke škole, nemaju to iskustvo - rekla je umjetnica Paula Banić dodavši kako je RezervArt idealno mjesto za takve aktivnosti pa rado ugošćuju srednjoškolce iz cijele Hrvatske.