U tijeku je 14. kampanja aheoloških istraživanja na utvrdi Čanjevo

FOTO: Arheološka istraživanja na utvrdi Čanjevo privode se kraju

| 30.10.2015. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

Na utvrdi Čanjevo u općini Visoko danas su prezentirani rezultati arheoloških istraživanja odrađenih u ovogodišnjoj kampanji.
- U tijeku je 14. kampanja arheoloških istraživanja, koje traju od 2003. godine. Ove godine definirali smo oblik utvrde, njezin tlocrt, s time da smo istraživali istočni dio utvrde, s istočnim bedemom i kružnom kulom, koje datiramo u 16 stoljeće. Do sada imamo poznate tri faze gradnje utvrde, od 15. stoljeća, 16. i 18 stoljeća. Arheološka istraživanja se privode kraju, definiran je kompleti tlocrtni oblik same utvrde, a još nam preostajeistraživanje arheoloških slojeva unutar utvrde - rekao je arheolog Siniša Pamić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj arheoloških istraživanja na arheološkom lokalitetu utvrda Čanjevo.

Na današnjem predstavljanju bio je i predsjednik Općinskog povjerenstva za arheološka istraživanja na utvrdi Čanjevo Anđelko Stričak, te načelnik općine Visoko Dragutin Mateković.

- Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom aheoloških istraživanja. Punih 13 godina čekali smo da bi ugledali zidine starog grada ili utvrde Čanjevo. U dosadašnjim kampanjama otkriveni su nam zidovi, bedemi, otkrilo se da utvrda ima četiri kule. U povijesnim zapisima, osim što se utvrda spominje, nigdje nismo pronašli ni jedan crtež ili tlocrt kako je utvrda izgledala, tako da je svaki pronađeni zid bio iznenađenje. Krajnji cilj je da se utvrda iskoristi u turističke svrhe, da mještani Čanjeva i okolice napokon od svih istraživanja i utvrde imaju koristi. Sljedeće godine krenut ćemo s izradom projekta obnove utvrde i njene prezentacije, što ne znači da ćemo pokušati izgraditi novu utvrdu, već ćemo osigurati da svi posjetitelji mogu sigurno šetati između zidova i osjećati se sigurnim - naglasio je Stričak.