Antolić Vupora: Bitnije od pozitivne ocjene Europske komisije je da državni proračun vodi računa o standardu građana

Varaždinske vijesti | 23.11.2022. u 19:54h | Objavljeno u Društvo

Iako je državni proračun Republike Hrvatske za 2023. godinu dobio prolaznu ocjenu Europske komisije, potrebno je voditi više računa o standardu hrvatskih građana koji je trenutno narušen divljanjem cijena energenata i rekordnom inflacijom koja iznosi više od 12 posto, upozorila je SDP-ova saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

 Naime, zastupnica Antolić Vupora u srijedu je u Hrvatskom saboru poručila kako dosadašnje povećanje mirovina s obzirom na inflaciju koja trenutno iznosi više od 12 posto nije dovoljno upitavši premijera Andreja Plenkovića razmatra li Vlada mogućnost mijenjanja formule na način da se u stopostotnom iznosu uvaži ili rast inflacije ili rast plaća, ovisno o tome što je hrvatskim umirovljenicima, koji su suočeni sa sveopćim poskupljenjima, povoljnije.

 - Unatoč tome što je proračun dobio prolaznu ocjenu Europske komisije, on ne vodi dovoljno brige o utjecaju inflacije i povećanju cijena energenata na cjelokupno društvo, kako na gospodarstvo, tako i na građane zbog čega je SDP uputio niz amandmana kojima ćemo tražiti zaštitu naših građana od divljanja cijena – rekla je Antolić Vupora.

 Upozorila je i kako s jedne strane inflacija obara rekorde, dok su s druge strane plaće narasle upola manje, a mirovine čak i manje od toga što ne ukazuje na to da je državni proračun socijalno osjetljiv.

 -Bez obzira što je Vlada donijela čitav niz mjera kojima građanima i poduzetnicima olakšava negativan utjecaj inflatornog i energetskog udara, bitnije od zadovoljavanja Maastrichtskih kriterija je voditi računa o standardu naših građana – zaključila je Antolić Vupora.